Анкета на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“: Борисов изпревари Радев по рейтинг

Снимка: novavarna.net

„24 часа“ са поръчали на агенция „Тренд“ да направят анкета за рейтингите на политиците по време на извънредното положение.

Не е ясно сред колко хора е анкетата и как са подбрани анкетираните.

„Расте рейтингът на премиера Бойко Борисов в условията на извънредно положение. Той има подкрепата на над 50% от българите. Това показа проучване на „Тренд“, представено пред бТВ от социолога Евелина Славкова. То е по поръчка на вестник „24 часа“ и е посветено на разпространението на COVID-19.

Авторите тълкуват данните от анкетата като показател, че политическата обстановка се променя. Това се вижда от показателите на премиера, който е имал близо 32% подкрепа преди обявяване на извънредните мерки. Сега значително увеличава рейтинга си до 53%, ще видим дали след края на извънредното положение нивата се запазят, коментира Евелина Славкова.

Президентът пък губи малко от подкрепата си. Сега 49% го подкрепят, като преди това е имал рейтинг от 60%. Ген. Мутафчийски води класацията на фона на общественото одобрение на цялото извънредно положение – 66% имат положително мнение за началника на оперативния щаб.

По-нисък рейтинг имат Владислав Горанов и Кирил Ананиев, но това е нормално, защото единият разпределят парите, а другият издава заповедите за затваряне на парковете например, обясни Славкова.

Тя поясни, че хората масово подкрепят мерките, а голяма част дори казват, че са започнали да си мият ръцете по-често от преди.

Има и доста конспиративни теории, над 50% смятат, че вирусът е биологично, оръжие, а голям процент пък мислят, че има ваксина но се крие, за да се заразят повече хора – 39%. 46% мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“.

Източник: Petel.bg