Арестуваха кметицата на „Младост“ с подкуп от 70 000 евро

Кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева е закопчана с белезници на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Ген. Гурко“ пред Спортната палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Движението е затруднено, регулира се от пътни полицаи.

На място има и линейка. Иванчева стои права до полицейски автомобил. Полицейското присъствие е засилено. Пространството около мястото на акцията е заградено.

Кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е задържана за получаване на подкуп, предаде и NOVA тв.

Тя била хваната с крупна сума пари – 70 000 евро. Това била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж.

При акцията, извършена на бул. „Васил Левски“ в центъра на София във вторник, белезници щракнали на ръцете и на заместничка на Иванчева, както и на посредници за предаването на подкупа.

Преди минути бившият депутат от ГЕРБ, а сега съветник в партията, Антон Тодоров съобщи в личния си профил в социалната мрежа: „Кметицата на „Младост“, която е протеже на Г. Кадиев, е хваната с подкуп преди минути.“

Специализираната прокуратура провежда разследване за корупционни престъпления в Община Младост. Това съобщи за Агенция „Фокус“ прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор.

„Разследването се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В момента се извършват претърсвания и разпити на свидетели. Повече информация ще бъде представена утре, в 11.00 часа, в Съдебната палата“, коментира прокурор Арнаудова.

Извършва оглед на колата на Десислава Иванчева. Пред журналисти административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев помоли разследващите да бъдат оставени да си свършат работата. Той уточни, че утре в 11.00 ще бъде даден брифинг, на който ще се даде информация за случая. Гешев заяви, че в момента не може да каже нищо повече, защото може да попречи на разследването. Все още няма официална информация дали има и други задържани.

Коя е Десислава Иванчева (Агенция Фокус):

Десислава Иванчева е родена на 2 октомври 1973 г. в София. До 8-и клас учи в 118-о училище в „Младост“.Следват 2 години в СМГ, после завършва Икономическия техникум. Следва и „Публична администрация“ в НБУ.

През 2000 година стартира бизнес с посредническа дейност, а след това си купува 2 автобуса. Има евролиценз и е член на европейската асоциация по транспорт.

Част от клиентите й през годините са футболният отбор „Милан“, ЦСКА и националният отбор по борба. Осигурява транспорт за делегациите по време на посещения на президента и премиера на Италия у нас, за което има похвала и медал от Рим.

След това се занимава предимно със специализиран превоз – вози работници и персонал на голяма фирма.

Представител е на световна марка за професионална козметика за коса.

Има магазин и склад, от който зарежда фризьорски салони.

Преди да стане кмет на кв. Младост инициира подписка за местен референдум, насочен, против презастрояването на квартала. Лидер е и на протестите през октомври 2016 г., при които жителите на квартала излизат с искания да се спре застрояването. Протестите са под мотото „За Зелен Младост“.

Заради огромната обществена подкрепа, която получава инициативата, както и заради съмнение за сделка за строеж, в който кмета на района д-р Цвета Авджиева. Строежа е в конфликт на интереси, премиерът Бойко Борисов иска оставката на Авджиева. Столичния кмет спира строежа до приключване на проверката по случая.

През 2016 г. се кандидатира като независим кандидат за кмет на район. „Младост“ и печели изборите. Подкрепена е от лидера на „Нормална държава“ Георги Кадиев.

С половинката си живее на семейни начала от 15 г. Няма деца.

Източник: Епицентър.бг