Архимандрит Дионисий: Борисов и Гешев са символи на задкулисието. Доброто ще победи злото

Протестите показват чудо, за което не съм предполагал, че ще се случи.

Трябва да кажем „баста“ на онова, което вече 30 години се случва в нашата страна.

Това каза специално за телевизия Евроком архимадрид Дионисий.

„Всичко, което не е част от този политико-олигархичен модел за последните 75 години, няма как да не обедини всички. Няма значение кой е с една или друга цветова принадлежност – всички трябва да бъдем единни, за да продължи по някакъв начин нашето отечество да съществува“, каза още той.

Той коментира и позицията на пловдивския митрополит Николай, който защити премиера Бойко Борисов.

„Да се каже за последните 11 години, че са най-светли – това означава или че някой е сложил розови очила, или че няма никаква нужда от народ, а за църквата това е престъпление да го произнесе“, каза архимадритът.

Божият служител отправи чрез телевизията ни и няколко съпроса към 3 посолства у нас.

„Онази компания в Европа, която наблюдава процесите, да отговори на няколко въпроса. Вярно ли е, че служители на немското посолство в София твърде зачестено са започнали да пътуват от София за Берлин с дипломатическа поща, в която никой не знае какво се пренася? Обслужват ли онези служители на посолството някогашните ангажименти, които може би тук създаваната партия ГЕРБ е поела към фондациите Ханс Зайдел и Фридрих Науман, а пък бих казал и към онази фондация, която не я споменават, но аз мисля, че също има отношение към създаването на ГЕРБ – Конрад Аденауер. Докога посолствата на Франция и САЩ, които бяха активни по време на протестите през 1997 и 2013, ще се правят, че у нас има само краива природа, която обаче бива унищожавана с тяхно съгласие“, пита той.

По думите му премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са символ на задкулисието.

„По-добре е Борисов да излезе с достойнство при протестриращите и да каже: моля ви за прошка и дайте ми възможност някъде там да се кая, без дори да ме виждате. Човек с поведението на Борисов, с тази жлъч и това тропане по масата, като че ли той е роден специално за властта. Премиерът не въплащава българския гений, въпреки, че много от лошите му черти може да ги наблюдаваме само в неговото поведение“, каза божият служител.

Той е сигурен, че протестът ще завърши с оставките на Гешев и Борисов.

„Доброто ще победи злото“, категоричен е той.