Асен Василев: Ако България отиде при Путин цената ще е още една Жанвиденова зима

Бивш финансов министър и вицепремиер смята, че има начини България само да си доставя газ.

Аз не бих правил някакъв драматизъм по повод на това, че се сменят хора.

Аз като влязох също си смених екипа в Министерството на финансите. Въпросът е новите екипи да работят по-добре с ясни задачи. Това заяви Асен Василев в „Седмицата“ на Дарик радио.

„Има война която се води, има много сериозна енергийна криза, минахме през Ковид вълна. Всички тези кризи ги минахме без да направим един кризисен щаб, защото аз силно вярвам, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, основната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях“, посочи Василев, пише novini.bg.

Според него не е необходимо да се сформира кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, „още по-малко в този състав“.

„Това за мен е изцяло ПР изпълнение, което няма общо с реално решаване на проблемите“, категоричен е Василев.

По думите му криза няма, в момента има възможност ние да си доставим газ. „Малко в ситуацията мен ме притеснява – да изпуснем питомното, да гоним дивото“.

Регулираният пазар за битови клиенти със сигурност е покрит, увери Асен Василев.

„Ако погледнете серията от кризи, с които ние трябваше да се справим – имаше насаждане на страх, но то никога не идваше от правителството. Най-лошото нещо, което можеш да правиш, е вместо да решиш един проблем, да тръгнеш да обясняваш колко е страшен“, заяви той.

Асен Василев обясни, че в момента има две партии – „Възраждане“ и партията на Стефан Янев, които казват, че е по-добре да ходим при Русия и да сменим геополитическата ориентация на страната.

„Трябва да кажат на избирателите и каква е цената – цената е Жанвиденова зима още веднъж. В момена 60% от нашия износ е за ЕС, суровинната ни база до голяма степен е свързана там, доставките, една голяма част от цялото ни финансиране, визи“, посочи той.

„Ако се казва „дайте ние сега да отидем при Путин“, това означава, че трябва да си прекъснем икономическите контакти със Западна Европа, целият бизнес да се пренастрои изцяло, цялата банкова система да се пренастрои и един такъв преход носи със себе си една огромна икономическа цена. Ако гласоподавателите решат да гласуват за такова нещо, трябва да са наясно и каква е цената“, категоричен е Асен Василев.

Той изрази мнение, че „част от службите са абсолютно неефективни и са пълен майтап, трябва да бъдат изцяло преосновани, за да могат да работят нормално“. „Давам ви пример – получавам сводка с гриф „секретно“, която предишния ден е излязла в пресата“.

Според Василев това, което може да накара много хора да се разочароват, е ако се върне онзи рекетьорски модел върху бизнеса, който съществуваше дълги години. „Спомняте си „осемте джуджета“, каза той, пише Novini.bg.

Източник: Petel.bg