Асен Василев: До края на 2022 г. ще бъдат съкратени 30 000 служители от държавната администрация

Приключена е работата по коалиционното споразумение и тази вечер то ще бъде изпратено на коалиционните партьори.

Това обяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

До края на годината ще бъдат съкратени между 15% от държавната администрация или около 30 000 души – за това са се договорили коалиционните партньори, обави Асен Василев.

Всеки от бъдещите министри има срок до края на 2022 година да направи преглед и да предложи поетапно закриване на щатове. Основно това щяло да стане чрез елиминирането на едни и същи дирекции в отделните ведомства и използването на т.нар. споделени услуги.

Василев каза още, че ще има промяна в заплащането на директорите на държавни болници. Тяхната заплата щяла да бъде обвързана с минималната, която се дава здравното заведение, което ръководят. Ако най-ниската заплата на санитар е 1000 лв. например, то тогава шефът на болницата ще взема 10 000-15 000 лева. Ако иска заплата от 100 000 лева, ще трябва да даде 10 000 на санитаря, посочи Василев.

Приключихме преговорите, в момента оформяме споразумението. Надяваме се утре споразумението да мине преглед от ръководствата на четирите партии, за да може във вторник да завърши формалният процес по одобряването на споразумението, обясни съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по повод преговорите за съатавяне на правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“.

В отговор на въпрос той уточни, че споразумението ще бъде показано публично.
Надяваме се в рамките на следващата седмица да успеем да излъчим правителство, заяви Василев.

Може би преговорите изглеждаха лесни, но отвътре не беше лесно. Една от причините да стане по-лесно в сравнение с Германия например, е, че никой не иска нови избори. Всички направихме отстъпки. Например ние отстъпихме пред искания на БСП и ИТН в социалните плащания. Прие се да отпаднат два глупави данъка – данък уикенд и данъкът върху лихвите. Прие се да има криминализиране на плащанията в плик, добави съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Той съобщи, че в края на ноември събираемостта е на плюс 500 млн. лева. Заради затегнатия контрол от страна на НАП и Агенция „Митници“, фискалният резерв, който беше 5 млрд. лева, в момента е 12 млрд. лева, обяви Асен Василев.

По думите му максималният осигурителен праг трябва да бъде увеличен, защото така е честно. Всички трябва да носят еднаква тежест. Няма богата държава с ниски заплати. Ако някой инвеститор не иска да плаща 50 или 100 лева отгоре нна работник, той по-добре да не е в страната, подчерта Василев.

Той обясни, че тъй като структурата на Министерския съвет ще се промени, проектът на бюджет за 2022 година, предложен от служебното правителство, ще трябва да се преработи.

Василев съобщи, че е постигнато е споразумение за съкращаване на 15% от държавната администрация до края на 2022 година. Той поясни, че става въпрос за около 30 000 души. В момента сме в най-ниската безработица в историята на България. Ако има момент, в който пазарът на труда може да поеме тези хора, това е сегашният момент. Ние не сме дошли да бъдем харесвани, а да свършим работа. Даваме си сметка, че част от мерките са абсолютно непопулярни, но те са необходими, ако искаме България да тръгне напред. Непопулярните мерки също са в документите за споразумението и всички партии под една или друга форма са се съгласили с тях, каза още Асен Василев.

„Дали 16 000 заплата е прекалено или не е прекалено, нека се огледаме“, коментира той заплатите в ББР и допълни, че има предложение да се намалят бордовете в компаниите до трима човека.

„Честно казано, нападките са съвсем встрани от работата, която трябва да свършим. Има едно дело към ИТН, което си върви. Отговорността към нас е толкова голяма, че ако позволим лични дрязги да попречат да свършим работа, ще е изключително безотговорно“, каза Василев за отношенията между ПП и ИТН.

Източник: Епицентър.бг