Асен Василев лансира повишение на таксите от концесии

Повишение на концесионните такси, които държавата събира от фирмите, експлоатиращи природни богатства, може да донесе повече приходи за бюджета и да компенсира някои данъчни облекчения за бизнеса.

Това заяви служебният финансов министър Асен Василев по време на публично обсъждане в бюджетната комисия на промени в Закона за ДДС, внесени от депутати от 46-то Народно събрание.

Според него в концесионните такси има „резерв, който трябва да бъде използван“.

„В момента от добива на всички подземни богатства държавата получава малко над 100 млн. лв. годишно. „Дънди Прешъс“ например годишно изнася с рудния си концентрат 12 тона злато, което се оценява на 740 млн. долара. В същото време отчислява концесионна годишна такса само от 26 млн. лв.“, отбеляза Василев.

Министерството на енергетиката вече готви преразглеждане на концесионните такси, като същото ще бъде предложено и по отношение на плажовете, каза Василев.

„Където нещата може да се променят с наредба, ще го направим. Където има дългосрочни договори, промяната ще зависи от политиката на следващия нормален кабинет и парламент“, уточни министърът.

Според министъра другият вариант за компенсация е оптимизацията на разходите за администрацията, каквато се предлага за догодина – 10% съкращаване на средствата за издръжка и персонал.

Източник: Фрог нюз