Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици, с които можем да направим нещо за България

Докато съм министър на финансите няма да участвам в политически проекти, след това ще помисля какво точно искам да правя.

Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо за България.

Единственият ми фокус сега е да мине актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси“.

Това заяви пред БНР служебният министър на финансите Асен Василев.

Той уточни, че според актуализирана прогноза на приходите от юли и август се очакват с 200 млн. лева допълнително приходи над бюджетната рамка, която е представена на парламента.

„Би трябвало средствата да стигнат, за да се удовлетворят исканията на различните групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия“, каза.

Във връзка с увеличението на минималната пенсия на 370 лева финансовият министър заяви, че необходимите средства няма да затруднят изпълнението на бюджета. „Би трябвало да може да се побере в параметрите на бюджета, без да се налага вземане на допълнителен дълг или увеличаване на дефицита“, каза Василев.Социалната добавка „бедност“ остава – уточни министър Василев и посочи, че когато догодина линията на бедност се вдигне на 413 лева, тази добавка ще разшири обхвата си и така всички пенсионери ще бъдат компенсирани до линията на бедност, за да няма пенсионери в бедност.

„Ако не мине актуализацията на бюджета, държавата ще бъде в една много тежка ситуация, но не защото няма средства, а защото няма да имаме право да ги похарчим, така че те да могат да стигнат до бизнеса, до системите на отбраната и на МВР, здравеопазването, а няма да има и това увеличение на пенсиите, както и допълнителните 50 лева няма да ги има“, заяви Василев.

Източник: Гласове