Асоциация „Активни потребители“: ЗАЛИЧАВАТ РОДНОТО КИСЕЛО МЛЯКО!

Институтът по стандартизация предлага поредно намаляване на количествата в него на бактерията лактобацилус булгарикус.

Богомил Николов от „Активни потребители“ би тревога, че от родното кисело мляко нищо няма да остане.

Причината е в Института по стандартизация. Той предлага рязко да се намали съдържанието на прочутата бактерия „Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus“.

Това вече е правено веднъж през 2010 г., без да бъде обявявано публично. (бел.: та затова трайността на млякото стана толкова дълга)

Засега нямам данни кои производители на млека са „натиснали“ зад кулисите, за да им стане по-евтино и просто производството.

Родното кисело мляко се прави чрез бактериите lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус) и streptococcus thermophilus (Стрептококус термофилус). Първата е кисела и вирее само у нас – отликата ни от света, втората е сладка.

Нормалното съотношение на двете бактерии е 1:2, през топлото лятно време 1:4. У нас първо докараха съотношението до 1:10, за да постигнат висока трайност на продукта, после още намалиха количествата на прочутата родна бактерия.

Освен това всичко производители го пастьоризират, с което полезните бактерии умират.

– Едно мляко може да се подквасва чрез бактериите и да се получават съответните белътци и казеин, но впоследствие бактериите да ги няма в продукта. Тост – имаш вкус, консистенция и всичко останало, но полезността, която идва от пробиотичните свойства на Лактобацилус булгарикус, я няма или не е същата като традиционната – коментира Богомил Николов.

Последният тест за качествата на кисели млека е правен през 2009 г. Нови тестове няма – няма смисъл от тях. Според компетентни специалисти нито едно родно мляко вече не е „българско“.

Парадоксът е, че истинско „родно“ кисело мляко вече може да се купи само в други държави – чак до Китай и Япония (един от големите вносители на бактерията), но не и у нас.

Григор Лилов, Фейсбук