Асоциацията на европейските журналисти обвини прокуратурата в репресия на критикуващи мерките срещу COVID-19

От Асоциацията на европейските журналисти в България са разтревожени от опитите да бъде търсена отговорност на граждани заради техни критики относно противоепидемичните мерки и политиката на държавата, пише Moreto.net.

Според тях става въпрос за „недопустимо“ разширено прилагане на чл. 326 от Наказателния кодекс, съгласно който се наказват авторите на фалшиви сигнали за бомба, както и злоупотребяващите с екипите на полиция, пожарна и спешна помощ, които звънят без нужда на телефон 112.

Този член не може да се използва за репресия заради изразено критично мнение към действията на представители на властта, категорични са от АЕЖ.

Те посочват, че обявеното извънредно положение и ситуацията с коронавируса са се превърнали в повод за опити за по-широко използване на въпросния текст. От Асоциацията напомнят, че именно предложението за разширяване на този член бе обект на вето от страна на президента Румен Радев, като мотивите на държавния глава бяха свързани със защитата на свободата на изразяване.

Независими от това от АЕЖ посочват, че са станали известни поне два опита на прокуратурата да търси отговорност на различни лица, разширявайки неправомерно обхвата на въпросния текст, гласящ: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“.

Те посочват, че първи под ударите са попаднали двама лекари от Пловдив, привикани да дават обяснения заради това, че пред медия са заявили, че болницата, в която работят не е подготвена да приема пациенти с COVID-19. Това не само, че няма как да бъде фалшив сигнал за тревога, а, напротив – е информация от изключителен обществен интерес, категорични са от АЕЖ и напомнят, че е в интерес на цялото общество да е ясна ситуацията в болниците, за да може да се отстраняват пропуските преди пика на епидемията.

Вторият случай, който посочват от Асоциацията, е с публична фигура, обвинена по въпросния член заради критики в профила си във Фейсбук относно карантинните мерки. От държавното обвинение посочиха, че именно статусите във Фейсбук са станали повод прокуратурата да се задейства. Резултатът е обвинение, че лицето е нарушило заповед на министъра на здравеопазването, както и второ обвинение заради това, че е определило преминаването през КПП-та на изходите на големите градове чрез попълване на декларации като неефективна мярка.

Според АЕЖ подходът на прокуратурата е изключително притеснителен, тъй като под ударите й може да попадне всеки, който в лично или обществено пространство изрази критика към орган на властта. От Асоциацията са на мнение, че подобни мерки са открито репресивни и нарушават основни конституционни права.

Освен това те напомнят, че въпреки частичното вето, в сила е влязло изменение на ал. 2, според което, ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, финансовата санкция е от 10 до 50 000 лева, вместо от 500 до 2000 лева, както досега.

Така се поставя основателно въпросът, дали подобни сериозни санкции (увеличени между 20 и 25 пъти) няма да доведат до недобросъвестно отношение и произвол от страна на прокуратурата и държавата, посочват в позицията си АЕЖ.