Атанас Калев за протеста на 11 септември: Партиите за нас вече са се изчерпали, имаме нужда от смяна на системата

Взехме интервю от Атанас Калев, като му зададохме няколко въпроса, които най-много ви интересуват и ги коментирате в социалните мрежи.

Ето и самото интервю:

Кои са организаторите на протеста?

Единни за Промяна – гражданско обединение, което участва активно в „Референдума на Слави“ и Добродетелна Дружина

Също така в организацията участват още много граждански организации, които не подкрепят партии и политици. И държат да се промени модела на управление на държавата, по простата причина, че за последният четвърт век в България освен да се обогатяват политиците и да се упражнява Геноцид върху хората, нищо друго не се случва.

Какви са хората зад организацията на протеста?

Преди всичко Българи, но ако сме честни за модела на управление, който предлагаме в следващите две години наблюдатели от ЕС – Президент – експертно правителство номинирано и избрано директно от народа, помогнаха и доста експерти от чужбина. От държави като Исландия, Франция, Испания, Италия, Швейцария, Австрия, Германия..

Защо искате да бъдат разпуснати всички партии и да се пререгистрират наново в тези две години, онези които желаят?

Защото се съмняваме всички тези над 350 партии регистрирани в България, че имат членската маса. Също така, тези Партии за нас вече са се изчерпали и според нас, онези които оцелеят след преригистрацията не трябва да се издържат от субсидии, а от членски внос. Има и още неща, примерно ще стане ясно и прозрачно при нови регистрации, дали някои партии наистина не са създавани само и единствено, за да крепят други.

Вярвате ли на днешните ни политици?

– Вие вярвате ли в Дядо Коледа? Колко още да позволяваме на политиците да ни залъгват с празни илюзии?

Протестът е атакуван в Социалните мрежи, а телевизионните медии мълчат?

Атаката идва от всякакви хора едни пуснаха слуха, че сме психо -десни, други пуснаха слуха че сме леви. Трети говорят че сме били хора на Герб, явно политиците добре са си внедрили и преценили хората и влиянието им в мрежата и чрез тях разединяват всеки протест, който не се организира от партия, а от хора с които няма как да се разберат, защото хората зад протеста през годините се доказаха, че не се продават за слава, власт, пари, влияние и т.н.затова се атакува протеста отвсякъде. Чета че сме искали да бъдем с ЕС и това било лошо.

Интересно хората, които твърдят това дали са наясно, колко ще ни струва излизането от ЕС и дали някога са чели за неустойките, които трябва да платим на съюза при евентуално напускане. Платихме достатъчна цена заради политиците ни за да влезем. Сега за да излезем трябва да платим и заради някакви други, които май изобщо си нямат представа за какво говорят още една тежка цена ли?

Според нас две години с правилните хора – експерти и програма ще докажем, че не ЕС е виновен за положението в което е България, а основно партиите и полтиците ни през последният четвърт век.

Телевизиите ще мълчат нали знаете, че са на правилните „наши“ хора.

Смятате ли, че Протеста ще успее?

-Това че всички го коментират означава, че е успял. Дали всички ще излязат на улицата, за да променим нещо реално, а не виртуално е въпрос на личен избор и за пореден път ще кажа, ние не обещаваме нищо. Просто хората трябва да си обещаят, че искат промяна и да излязат на улицата, за да си изпълнят обещанието.

Ще продължи ли Протеста и след 11.09 в цяла България, не само в София?

– Да, пред Парламента в София ще го обявим, кога ще се започне.

Какъв модел на управление предлагате и припознавате Вие?

– Аз, а и доста хора предпочитаме президентска република и двукамарен парламент с 120 депутати с равен брой депутати от всяка област във всяка камара. Децентрализация на общините. Пряко решаване на всеки проблем и въпрос с Референдум – директно от гражданите.

Протестът има ли нещо общо със Слави Трифонов, понеже се нарича „Има такъв народ“ – това?

Има дотолкова общо, че „Единни за Промяна“ бяха част от Референдума като организация и имаме правото да защитим гласовете си като граждани. На последните избори „Единни за Промяна“ във Видин с кампанията Не подкрепям никого, постигна резултат 7.5% – хората отидоха до урните, за да гласуват за никого.

Като наказателен вот. Същото се случи и в други градове. Това също беше вид Протест в който доста хора вложиха, лични средства и енергия.

Плаща ли ви някой да направите протеста, защото се носят всякакви слухове?

Тези които твърдят, че някой ни плаща, ще е добре да го докажат с факти. Понеже много е лесно да напишеш на тези им плаща примерно Слави и после да се покриеш и да викаш е аз го чух отнякъде.

Никой не ни плаща, пак ще кажа. Пари не вземаме от никой за нищо. Сами сме се оправяли и сами ще се оправяме и занапред.

Пуснали сте една програма в която пише, че в следващите две години България трябва да следва пътя на ЕС и НАТО?

Да и Не в програмата ясно пише че трябва да се придържаме към ЕС все пак имаме подписани договори за присъединяване, някой знае ли, колко милиарда са неустойките при напускане на ЕС и откъде ще ги вземем? От критиците ни. Също така никъде не сме писали НАТО напротив, винаги сме били за силна армия и всякакъв неутралитет от военни конфликти. Дори ще ви дам пример, защо сегашните ни управници не направиха военните ни поделения близо до границите ни и без това армията ни е малка, да си тренират там, полигоните за учения с партньорите ни от НАТО, защо не са примерно по границата с Турция, нали сме партньори в НАТО, могат ежедневно да си обменят опит и на гръцката граница също може да са поделенията и полигони – нали?

Но ние не сме равнопоставени партньори и нямаме държавници с визия за бъдещето, това е проблема. На нашите политици им е кеф да крадат едни пари и да симулират реформи.

Също така ще подчертая дебело, че момента за България е исторически, защото след Брекзита всички фирми от ЕС ще трябва да се изнесат от Лондон, защо да не ги привлечем в България? Защо да не договорим условия за минимална работна заплата с тях примерно 800 евро и други неща. Както сам виждате, ние слушаме как нашите политици говорят само за агенцията по лекарства на ЕС, но никой не говори за големите ЕС корпорации, които в момента търсят нова локация. Питам се ако затворим и този шанс, стратегически за България, какво правим?

Много хора плюят ЕС защото насаждал някакви ценности, без ясно да са запознати с правилата и нещата, които се определят тук от политиците в България не от ЕС. Кой плаща за да се насажда нещо, Фондации – нали? Те какво общо имат с ЕС? Явно на някои хора първо трябва да се обяснят правилата и въьможностите на ЕС и после да им се даде възможност да помислят, защото цялата глупост се случва тук в България, а там се четат само доклади, които пак се пишат тук, от същите, които вършат глупостите.

Удобно нали?

Също така ние не сме против Русия и пазарите и, но преди всичко трябва да мислим за България и Българите и не на всяка цена да играем Ва Банк с някой. Националният Суверинитет и независимост са ни най важни, затова пак ще помоля критиците на програмата за следващите две години, да посочат откъде ще вземем като държава около 100 милиарда евро за да напуснем съюза и какво точно ще работят онези 2.5 милиона българи в ЕС, които ще трябва да се завърнат или коя администрация би издала паспорти на толкова хора и визи за няколко месеца.

Трябва да се мисли, не само да се крещи неистово.Тези са лоши, защото четвърт век лошите управляват, а всички мълчат. Но когато се появи някой с визия бива заклеймяван с пръст и викове -Ти си лош. Затова мислете преди да се вързвате на този и онзи, какво и как викал със силен глас. Те големите сили винаги ще се разберат, но ние малките, за да не страдаме трябва да сме преди всичко с визия за хората в държавата и джобовете им да са пълни на уличен жаргон

Какво ще донесе Протеста на 11.09.2017г.?

– Единство за Промяна. След това просперитет и само хубави неща за България.