Атентаторът от Манчестър арестуван по сигнал на ФБР, но пуснат

От Федералното бюро за разследване (ФБР) на Съединените щати още в началото на годината са изпратили сигнал на британската служба Ми-5, че Салман Абеди, терориста потопил този месец Манчестър в кръв, е част от североафриканска клетка на „Ислямска държава“ и планира терористична атака във Великобритания.

Това съобщава Дейли Мейл, позовавайки се на свои източници от охранителните служби.
„В началото на 2017 година ФБР съобщи на Ми-5, че Абеди е член на североафриканска терористична клетка в Манчестър, която търси политическа цел за атака в страната“, е цитиран източникът.

ФБР получили информацията след като засекли контакти на Абеди.

Отбелязва се, че от Бюрото били по следите на Абеди още от средата на 2016 година.

„След като получили сигнала от ФБР, от Ми-5 задържали Абеди и други членове на групата. Тогава се смятало, че Абеди планира покушение срещу политическа фигура. Разследването обаче не довело до резултати и той се изплъзнал“, посочва още източникът.

Междувременно полицията разкри последните действия на Салман Абеди и показа кадри, на които той е заснет непосредствено преди атаката. Преди нападението, при което бяха убити 22 души в Манчестър Арена, той бил в апартамента си в центъра, където според полицаите е сглобил бомбата. Цяла нощ той е носел бейзболна шапка и раница на гърба си.

Източник: Фрог нюз/Епицентър.бг