Байдън: Навални незабавно да бъде освободен

Полицията задържа в неделя най-големия критик на Кремъл Алексей Навални, след като той кацна на летище Шереметиево в Москва.

Съединените щати, Европейският съюз, няколко правителства на ЕС, Канада, дипломати и правозащитници незабавно призоваха за освобождаването му, а някои държави в ЕС настояха за нови санкции срещу Москва.

Правозащитни групи като Амнести интернешънъл, от където заявиха, че руските власти водят „безмилостна кампания“, за да заглушат дисидентите.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Tуитър, че задържането на Навални е „неприемливо“, докато френското външно министерство заяви, че арестът е предизвикал „много силна загриженост“.

„Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност“, написа в Туитър и съветникът на новоизбрания американски президент Байдън по националната сигурност Джейк Съливан. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео добави, че Америка „категорично осъжда“ ареста, като отбелязва с „дълбока загриженост“, че задържането на Навални е последният опит за заглушаване на гласовете, критикуващи руското правителство.

Източник: Евроком