Байдън: Путин е убиец и ще си плати за намесата в изборите

Смятам, че Владимир Путин е убиец и скоро ще плати за насочването на опитите да се повлияе в полза на Доналд Тръмп на президентските избори през 2020 г.

Вълната от дезинформация и лъжи доведе до щурмуване на парламента във Вашингтон, при което бяха убити или починаха 6 души.

Това заяви Джо Байдън в интервю за телевизионната мрежа АБВ, излъчено в сряда. Запитан какви ще са последиците, президентът на САЩ отвърна: „Ще видите скоро“.

Острите му думи идват ден след публикуването на публичната част от доклад на американското разузнаване, в който се казва, че Путин вероятно лично е насочвал кампанията. Тя е била отчасти фокусирана върху приближени на Тръмп, за да ги накара да повтарят и разпространяват спорни тези и твърдения (в частност тези за връзка на Байдън с корупция в Украйна и че бил подмоган от Китай), очернящи кандидата на демократите.

Руският президент е надзиравал или най-малкото е одобрил намесата в полза на Тръмп, се казва в текста от 15 страници.

Руското посолство във Вашингтон разпространи на страницата си във „Фейсбук“ съобщение, в което се казва: „Документът, подготвен от американската разузнавателна общност, е поредният набор от безпочвени обвинения срещу нашата страна за това, че се намесвала в американския политически процес. Заключенията за Русия в доклада – че провеждала операции за оказване на влияние в Америка – са потвърдени единствено от увереността на разузнавателните служби, че са прави – няма посочени факти или конкретни доказателства за тези твърдения“.

Байдън каза в интервюто, че не смята, че руският лидер има душа, използвайки известна фраза на президента Джордж Буш, който бе казал преди дведесетилетия, че се вгледал в очите на Путин и през тях разбрал душата му. Запитан от журналиста смята ли го за убиец, американският президент отвърна „Да“.

В същото време той отбеляза, че „има места, на които е в общ интерес да работим“ като подновяването на споразумението за ядрените оръжия СТАРТ. И двамата познаваме историята, допълни Байдън. „Познавам гоотносително добре, а опитът ми показва, че най-важното в отношенията с лидера на друга страна е това доколко го познаваш“.

Вашингтон ще наложи нови санкции срещу Русия най-вероятно още в следващите дни, казват за „Ройтерс“ три източника.

За руска кампания за въздействие върху президентските избори през 2016 г. се говори и в разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър. Иран е другата страна, посочена като опитала да повлияе на изборите през 2020 г., но за Китай се казва, че тази страна „търси стабилност в отношенията със САЩ и не е смятала който и да е резултатът от президенския вот като достатъчно благоприятен, за да рискува последиците от това да бъде разкрита намесата ѝ“.

Източник: Дневник