Байдън реши да се кандидатира за втори мандат, след като и Путин ще има още два мандата

На 78 години той вече е най-възрастният действащ президент в историята на САЩ.

Байдън ще е на 82 години в началото на хипотетичния си втори мандат.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на първата си официална пресконференция в Белия дом – повече от два месеца след като встъпи в длъжност, – че възнамерява да се бори за преизбиране през 2024 г., предадоха световните агенции.

„Отговорът е да. Възнамерявам да се кандидатирам за преизбиране. Такова е моето очакване“, каза Байдън, цитиран от БТА.

Мнозина очакват 56-годишната вицепрезидентка Камала Харис да бъде кандидатът на демократите на президентските избори през 2024 г. Тя вече се пробва на първичните избори на партията миналата година, припомня Франс прес.

Демократът Байдън отклони въпрос дали очаква да се изправи отново срещу републиканеца Доналд Тръмп, когото победи на изборите през ноември, за да заеме мястото му в Белия дом. „О, изобщо не мисля за това. Нямам идея“, каза той, попитан кой според него може да е кандидатът на републиканците на президентските избори през 2024 г.

Байдън призна, че ще е трудно Съединените щати да изпълнят договорената от Тръмп цел да изтеглят всички свои войници от Афганистан до 1 май. „Нямам намерение да останем там още дълго време“, отбеляза в същото време президентът на САЩ и добави, че е малко вероятно все още да има американски военни в тази страна догодина.

Източник: Petel.bg