Байдън се закани на Иран: Не може да действате безнаказано

В атаката са използвани два самолета Ф-15 за удари по шиитски бойци в Сирия.

Използвани са седем бомби с прецизно насочване, поразени са седем обекта.

Американският президент Джо Байдън заяви, че американските въздушни удари срещу проирански милиции в Сирия трябва да се възприемат от Иран като предупреждение.

Попитан какво е било посланието на въздушната атака Байдън отговори „Не може да действате безнаказано“ и допълни „Бъдете внимателни.“ Коментарите американският президент направи във Хюстън, където той се запозна на място с възстановителните дейности след голямата зимна буря ударила Тексас.

САЩ използваха два самолета Ф-15 за удари по шиитски бойци в Сирия. От Дамаск определиха случилото се като „лош сигнал,“ а Техеран коментира, че това ще доведе до по-голяма дестабилизация на региона.

За Пентагона ударените позиции са били използвани от бойците, за които се смята, че са зад три нападения по американски и коалиционни позиции, които участват в борбата срещу групировката Ислямска Държава.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че Байдън е изпратил „недвусмислено послание,“ а дипломат №1 Антъни Блинкън посочи, е администрацията е искала да даде да се разбере „особено от Иран, че не може да се действа безнаказано“ срещу американци, партньорите и интересите на страната. „Смятам и очаквам посланието да е било ясно прието,“ каза още Блинкън.

От Пентагона са получили „първоначални подробности“ за жертвите, но отказаха да оповестят данни.

Ударите в Сирия са първата по рода си военна акция и се случиха в момент, в който новата администрация изпрати сигнал за възобновяване на преговорите за ядрената програма на Иран.

Източник: Petel.bg