Байганьовщина по черноморието: Хотелиерите искат такси „гледка“ и „климатик“

Такса „климатик“ и такса „гледка“ са хит по българското черноморие.

Тази екстра по принцип върви в пакета с нощувката на мястото за настаняване, но на все повече места климатикът се заплаща отделно.

Пригответе се да платите от 3 лв. – ако сте в Равда, например и до 10 лв. за климатизирана стая в Слънчев бряг. Не става въпрос за изолирани случаи, съобщава Канал 3.

Оказа се, че иновацията е заразила и хотелиерите във вътрешността на страната, най-вече в хитови дестинации като Велико Търново, където хотел ви иска допълнителни 5 лв. над цената за нощувката, само защото имате климатик в стаята. Ако сте късметлии и гледката от прозореца ви е морска, а не сте принудени по време на почивка да гледате към контейнерите за боклук на съседния хотел, екстрата ще ви струва с 5-6 лв. отгоре върху нощувката или цената на пакета. Ако пък стаята се води „лукс“, бонусът за гледка към морските вълни или поне към басейна на хотела, ще ви излезе даже по-солено от климатик – по 20-25 лв. отгоре.

Такива оферти има не само в лъскавите курорти, но и в по-непретенциозните градчета и селца като Ахтопол и Равда. Гледка „море“ също се води екстра. Някъде тя символно е наречена гледка „Изток“ и гледка „Запад“. Западните гледки не са на мода по морето.

Към списъка на новите екстри, които ни дерат това лято, се включват и удобствата да си паркирате колата пред хотела, на който сте гост. На много места вече не съблазняват курортистите с безплатен паркинг, а ви искат по 10 лв. допълнително, защото е екстра. За чадъра и шезлонга няма да говорим, защото е изтъркана тема – 24 лв. за чадър и два шезлонга на Несебър.

Източник: 19min.bg