Байрактаров: Патриотите клекнаха на 200 лв. за пенсии, защото това са им казали ГЕРБ още през януари

„Патриотите са клекнали на тези нива за пенсиите, защото това са казали ГЕРБ още през януари. 494 000 души получават социални пенсии за инвалидност. Между 70-90% от тези пенсии са с фалшиви телкове. В момента те източват 324 млн. от бюджета. Източват се още 400 млн. с данъчни облекчения. Общо стават над 700 млн“.

Това заяви бившият депутат НФСБ Димитър Байрактаров по бТВ.

„Хората вече са демотивирани, казаха в един глас двамата. Един фалшив инвалид полуава 150 лв., а при 90% инвалидност получава повече от този, която е заработил“, поясни Байрактаров.

„Хората са изключително ощетени с едно несъстоятелно обяснение, че, видите ли, системата на НОИ ще фалира. Та тя се финансира от бюджета…“, допълни още той.

„Патриотите клекнаха и в момента ще увеличат пенсиите на тези, които нямат осигурителен принос. На среща с Горанов трябваше да отидем аз, Искрен Веселинов и Валери Симеонов, но отиде само последният. Не знам защо?“, се пита Байрактаров.

В студиото на бТВ беше и финансовият експерт Мика Зайкова.

„Министър Горанов говори абсурдни неща. Нарушаваме осигурителния модел. Минималната пенсия има осигурителен елемент. Държавата ви я дава, да не умрете от глад. Докато всички други пенсии са заработени. Не говоря само за справедливост“, заяви експертът Мика Зайкова.

„Има още един голям източник. Не мога да разбера, защо максималният осигурителен доход е на 2600 лв. Хора, които вземат максимална пенсия, се броят на пръсти. Този максимален доход трябва да се вдигне на 5400 или да го няма въобще“, допълни Зайкова.