Байдън към Путин: Не трябва да допускаме ядрена война, тя не може да бъде спечелена

Президентът на САЩ Джо Байдън в разговора си с руския си колега Владимир Путин на няколко пъти подчерта, че не трбва да се допуска ядрена война.

Това съобщи пред журналисти след края на разговора помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков, предаде ТАСС.

„Много е важно, че президентът Байдън на няколко пъти подчерта по време на разговора, че не трябва да се започва ядрена война, тъй като тя не може да бъде спечелена. Американците се съобразяват с това, давайки си ясно сметка, че САЩ и Русия са натрупали най-големите ядрени арсенали в света“, заяви Ушаков.

Според него „Байдън освен това изтъкна, че Русия и САЩ могат и са длъжни да обезпечат мира и сигурността не само в Европа, но и в целия свят“.

Положението около Украйна

От Белия дом определиха разговора като „съдържателен и сериозен“. Байдън е заявил, че Западът ще даде решителен отговор, ако Русия нахлуе в Украйна.

Както отбеляза Ушаков, Байдън е уверил Путин, че Вашингтон не възнамерява да разполага в Украйна ударни настъпателни въоръжения.

„Владимир Путин отбеляза, че това е един от ключовите моменти, който е включен и в документите, предоставени на САЩ, по които ние искаме да водим съществени разговори“, отбеляза помощникът на руския президент.

Двустранните отношения

По думите на Ушаков, лидерите на САЩ и Русия са обсъдили гаранциите за сигурността, въпроси от двустранните отношения не са засягани.

При това Ушаков отбеляза, че „въпреки това бе подчертано, че ако преговорите по гаранциите за сигурността тръгнат успешно, това естествено ще доведе до определена нормализация, и може би до подорбяване на двустранните отношения“.

Отговаряйки на въпрос с какво телефонният разговор се различава от проведения на 7 декември телемост, Ушаков подчерта, че в първия от двата контакта Байдън е предложил да бъдат определени отговорни представители за провеждането на преговори по поставените от Русия въпроси.

„Днешният разговор е продължение на тази тема. Байдън се беше подготвил добре и направи много съдържателни забележки. От наша страна бяха изложени основните принцити, с които отиваме на предстоящите преговори“, обясни помощникът на руския президент.

Телефонният разговор започна в 15:35 ч по вашингтонско време (22:35 българско) и продължи 50 минути.

Очакваше се двамата лидери да обсъдят напрежението около Украйна, поисканите от Москва юридически гаранции за нейната сигурност, както и въпросите около преговорите по стратегическите ядрени оръжия.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че разговорът няма да съдържа публична част. По думите му, е бил необходим нов разговор, за да се изяснят позициите на страните в навечерието на междудържавните преговори за сигурност, насрочени за 10 януари в Женева.

Това е втората беседа на двамата лидери за последния месец, отбелязва ТАСС. На 7 декември Путин и Байдън проведоха преговори по телемост, който продължи два часа. Основна тема беще ситуацията около Украйна, както и двустранните отношения, киберсигурностт и иранската ядерна сделка.

„Инициативата за новия разговор беше на Путин, времето е съвсем нормално предвид разликата в часовите зони. Ето защо тук няма проблеми, знаете, че късното време никога не е било проблем за руския президент, особено след като той понякога все още е много активен по това време“, каза Дмитрий Песков по време на пресконференция.

Той подчерта, че този път става дума за обикновен телефонен разговор без публична част.

„Това е продължение на дискусията, която започна на видеоконферентната връзка, плюс обсъждане на редица актуални въпроси, свързани с преговорите, които ще се проведат“, добави Песков.

Прессекретарят обясни необходимостта от нов разговор между президентите с важността на предстоящите преговори между Русия, САЩ и НАТО.

„Това е много сложна тематика. Въпросите, които са на дневен ред след последния разговор, руската страна, както обеща президентът Путин, е формулирала в своята позиция, която е изложена в двата проектодокумента, които бяха представени на вниманието както на Вашингтон, така и на редица европейски столици“, каза Песков.

Източник: Епицентър.бг