Байдън обяви извънредно положение в САЩ заради „необичайна и изключителна заплаха“ от Русия

Американският президент Джо Байдън изпрати писмо до парламента на САЩ, в което обяви извънредно положение за отстраняване на „необичайна и изключителна“ заплаха за националната сигурност и икономиката от страна на Русия.

Текстът е публикуван на интернет сайта на Белия дом и на практика представлява обяснение за конгресмените и сенаторите, както и инструкция към правителството как да действа ефективно по този проблем.

Това засяга на първо място Държавния департамент, финансовото и правосъдното министерства.

Едно от нововъведенията е, че мерките ще действат незабавно – премахва се уведомяването на засегнато лице преди разгласяването на санкция, защото скоростта на прехвърляне на активи днес е толкова висока, че в повечето случаи няма ефект от действията на Вашингтон.

Изброено е и какво прави Русия, за да се налага такова решение на президента:

– подронване провеждането на свободни и справедливи демократични избори в САЩ

– участие в злонамерена кибердейност срещу САЩ и техните съюзници

– поощряване и използване на транснационалната корупция за влияние върху други правителства

– извършване на екстериториална дейност срещу дисиденти и журналисти

– подкопаване на сигурността в страни и райони, важни за националната сигурност на САЩ

– нарушаване на установените принципи на международното право, включително уважението към териториалната цялост на държавите.

Писмото съдържа подробно изброяване кой и какви действия ще подлежат на санкции, включващи замразяване на активи в САЩ, забрана за делова дейност с него и отказа да бъде допуснат на американска територия. Всеки случай се обсъжда между трите споменати министерства.

Сред изброените дейности, подлежащи на санкции, е и подпомагането на вече санкциониран, включително с цифрови валути или някакъв вид реални активи; убийството или нанасяне на телесни вреди на американец или на гражданин на съюзник или партньор на САЩ; подкопаването на мира, сигурността, политическата стабилност или териториалната цялост на САЩ или на техен съюзник или партньор.

В обяснението какво се разбира под „правителство на Руската федерация“ се посочва, че това е не само министерският съвет, но и всяко политическо поделение, агенция или средство за държавна политика, включително централната банка, както и всяко физическо лице, което е подчинено, контролирано или насочвано от правителството или действа в негова полза или от негово име.

Източник: Petel.bg