Байдън: Путин е „касапин”

Президентът на САЩ Джо Байдън в събота нарече руския си колега Владимир Путин „касапин“.

На среща с украински бежанци във Варшава американският президент бе попитан какво мисли за Путин. „Той е касапин“, отговори Байдън.

Въпросът за засилване на санкциите срещу Русия бе обсъден в събота във Варшава на среща на украинските външни министри и министри на отбраната Дмитрий Кулеба и Алексий Резников с американските им колеги Антъни Блинкен и Лойд Остин, на която присъства и американският президент Джо Байдън.

„Аз и моите колеги, аз с г-н Блинкен и Резников с г-н Остин, обсъдихме конкретни неща, конкретни следващи стъпки за развитие на нашето сътрудничество“, каза Кулеба, чието изявление бе показано по телевизия „Украйна-24“, цитирана от медиите. „Първо, разбира се, говорихме за санкции. Съединените щати наскоро приеха нови санкции, но ние вече работим по нови санкции“, каза той.

Кулеба изтъкна, че на срещата украинската страна отново е поставила въпроса за затваряне на американски и европейски пристанища за руски кораби. Той добави, че е обсъдено и предложението на Киев за налагане на санкции срещу „всички политически фигури на Руската федерация“.

Кулеба каза още, че е обсъждал с лидерите на САЩ въпроса за натиска върху страни, включително европейски, които не желаят да налагат нови санкции срещу Русия. „И трето, обсъдихме как да „пораздрусаме“ малко европейските държави, които сега се опитват под различни предлози да не въведат нови строги санкции.

И четвърто, много ясно се договорихме как и с кои държави да работим така, че те не се превръщат в пространство за заобикаляне на санкциите“, каза министърът. Според него Байдън обеща, че САЩ ще засилят подкрепата за Украйна. На срещата бе обсъждан и въпросът за доставката на оръжие за Киев.

Източник: „Марица“