Байдън: Решително ще отговорим, ако Русия използва оръжия за масово унищожение

Ако Русия използва оръжия за масово унищожение, Америка ще отговори.

Но в зависимост от ситуацията.

Това коментира президентът Джо Байдън, цитиран от CNN.

Единството в НАТО никога не е било по-силно, допълни Байдън след извънредната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

„Трябва да останем напълно единни. Никога не съм казвал, че санкциите (срещу Русия заради войната в Украйна) могат да сдържат“, добави той. По неговите думи е важно санкциите да бъдат поддържани продължително, защото, ако останат в сила за година, това би спряло руския президент Владимир Путин.

„Най-важното е да останем единни. Светът вижда колко е жесток този човек, колко невинни хора измряха или животът им бе унищожен“, добави Байдън, предаде Дарик.

Цената от санкциите се понася не само от Русия, но и от Европа и САЩ, отбеляза той в отговор на въпрос за опасността за доставките от храни. По неговите думи на днешната среща на Г-7 този въпрос е бил обсъден. Той призова държавите по света да премахнат ограниченията за износ на храни.

Китай разбира, че икономическото му бъдеще е много по-свързано със Запада, отколкото с Русия, заяви Байдън. Той изрази надежда Пекин да не подкрепя Москва срещу Киев.

По повод възможността Украйна да се откаже от част от земите си, за да постигне мир, Байдън заяви, че това ще преценят властите в Киев. Не вярвам да се наложи, но е въпрос на преговори, посочи той.

Байдън подкрепи предложенията за отстраняване на Русия от Г-20. Според него би било добре Украйна да бъде поканена на срещите на този формат.

Президентът на САЩ обобщи, че са постигнати трите цели от днешните срещи в Брюксел – да се осигури допълнителна военна и хуманитарна помощ на Украйна, САЩ да наложат още санкции на Русия, да бъде подсилен източният фланг на НАТО.

Той отбеляза, че САЩ осигуряват два милиарда долара за въоръжаване на Украйна и са готови да отпуснат още един милиард долара за хуманитарни нужди.

Източник: Petel.bg