Balkan Insight: Борисов стана токсичен и спадът на ГЕРБ е осезаем, a служебното правителство на Радев се радва на голяма подкрепа

Вместо отговори и решения победителят на изборите Слави Трифонов започна да става още по-загадъчен, а дори избирателите му и активисти от „Има такъв народ“ бяха озадачени от решението му да издигне „царското юпи“ Николай Василев за премиер.

Слави Трифонов заяви, че партията му „Има такъв народ” няма да участва в никакви коалиции и вместо това ще предложи собствено „правителство от експерти“.

Списъкът с имена обаче е далеч от обещанието за нови лица. Предложената от Трифонов платформа включва нереалистична космическа програма, но не и осезаема политика за съдебната реформа. Да не говорим за някакъв план за справяне с продължаващата пандемия от COVID-19. Така изданието Balkan Insight коментира проведените парламентарни избори в България и крайните резултати.

Проведените избори не успяха да разрешат политическата безизходица, обхванала България от април, и страната се насочва към неизследвана територия. В резултат на това през следващите седмици и месеци вероятно ще станем свидетели на продължителна политическа криза, чийто резултат е трудно да се предвиди. Друг кръг от избори може да се проведе през есента.

Бойко Борисов стана токсичен и спадът на ГЕРБ е осезаем, но партията е далеч от политическия колапс, на който мнозина се надяваха, посочва Balkan Insight. Въпреки отслабването на статуквото през последните месеци, желанието за промяна остава неосъществено. Надеждата така наречените „протестни партии” да сформират кабинет бе разбита от Слави Трифонов, който заяви, че партията му няма да участва в коалиции с други. В международен план България не получава особено внимание, но това може да се промени, ако ЕС или НАТО започнат да възприемат нестабилността на страната като заплаха.

През есента може да се стигне до прекрояване на политическия пейзаж в България, а причина за това да е президентът Румен Радев, коментира още изданието. Тъй като има перспектива за нови избори, трима лидери ще са основните действащи лица в тях – Бойко Борисов, Слави Трифонов и Румен Радев. Настоящото „алфа съперничество” между Борисов и Трифонов ще се усложни от възможността Радев да спечели нов президентски мандат. Радев е одобряван като президент, а „неговото” служебно правителство се радва на голяма подкрепа и може да мобилизира електората. Което води както до по-голяма избирателна активност, така и до възможно прекрояване на политическия пейзаж.

Източник: Petel.bg