Балотаж Радев-Каракачанов, ГЕРБ изтеглят Цецка, за да спасят коалицията

ГЕРБ ще изтегли Цецка Цачева и ще остави на балотажа сателита си Красимир Каракачанов, доложиха наши източници от мутренската партия. Патриотарският кандидат се представи доста добре, и има пълната възможност да събере своите гласове с тези на Цецка. Обратната операция е почти невъзможна. Очаква се повечето националисти да пуснат за Радев на 2 тур, независимо какво обявят лидерите. Докато герберските орки ще послушат дословно Бойко Борисов и ще налеят гласовете на Цецка към патриотарите.

Схемата е отчаян опит да се спаси управляващата коалиция и да не се стигне до предсрочни избори. Ако все пак на втори тур Радев загуби, ситуацията ще е двойна загуба – за БСП и ГЕРБ, но и победа за сателит на ГЕРБ. Тогава всички от коалицията ще разтръбят, че тя е спечелила изборите, и няма смисъл от предсрочен вот. Очаква се най-активни да са Реформаторите, защото с оглед на резултата на Трайчо, те биха загубили доста от депутатите си.

За патриотарите предсрочни избори са изгодни, защото те биха увеличили позициите си. Но перспективата да вземат президентския пост е по-важна, защото за такова нещо те не могат и да сънуват.

Въпреки замислената схема обаче, не е сигурно дали Каракачанов ще спечели. Всички социолози даваха леко предимство на Радев при подобен балотаж. И това беше при очакване генералът да загуби първия тур срещу Цецка. Ако води, той ще получи допълнителен бонус, и е силно вероятно да бие дори съюз на ГЕРБ, Патриотари и Реформатори./ГН