БАН съсипа от критики членството ни в ЕС: Сега цялата България страна е Кореком

Икономическият съветник на бившия премиер Жан Виденов (1995-1997 г.) проф. д.и.н. Иван Ангелов съсипа от критики членството на България в Европейския съюз на официална пресконференция на Института за икономически изследвания при БАН, съобщи offnews.bg.

Темата на пресконференцията беше представянето на годишния доклад за икономическото развитие на България през първите 10 години от членството ни в ЕС. Според Ангелов заради членството в ЕС страната ни преждевременно е изключила четирите малки блокова на АЕЦ „Козлодуй“, въпреки подкрепата на Международната агенция за атомна енергия за оставането им в експлоатация.

„10-12 млрд. евро е част от цената, която плащаме от спирането на блоковете на централата“, изчисли виденовият съветник. Според него членството на България в ЕС е ограничило националния ни суверитет и сега заради Брюксел страната ни не можела да строи АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“.

„Вече плащаме 1 млрд. лева членски внос на година. Плащаме за мигрантите между 600 и 1000 лева на човек на месец, а средната пенсия е 330 лева. Добре че не им харесва тук и си тръгват бързо“, продължи с хибридните аргументи професорът.

Според него участието ни в единния европейски пазар също трупало огромни загуби за България, тъй като продуктите ни били с ниска конкурентоспособност. Той посочи, че само при три от „важните продукти“ сме увеличили износа на страната – електроенергия, пшеница и царевица. Ангелов все пак обясни, че това не се дължало на заговор, а на това, че България не била готова още за свободния пазар. Затова според него решението било в налагане на протекционистични мерки в интерес на родните производители.

„Едно време колко електрокари, мотокари, цветни телевизори произвеждахме, сега – нула. Дори доматите преди бяха 809 000 тона на година, сега са 122 000 тона. Имахме 8,6 милиона овце, а сега 1,330 милиона“, посочи вредите от ЕС икономистът Ангелов.

Според него членството ни в общността довело и до рязко намаление на потреблението и днес българинът консумирал в пъти по малко месо, яйца и прясно мляко. Освен това страната ни страдала много от изтичането на мозъци. „Младите наши хора, в чието образование са инвестирани милиони, раждат деца в чужбина, а 80 процента от тях едва ли ще се върнат“, прогнозира професорът.

Според него ръководителите на ЕС ни третирали неравнопоставено. „Държавата не може да помага на предприятия в тежко финансово положение, за да не се намесва на свободния пазар. Това се прилага към малките страни, но големите икономики изхарчиха трилиони за оздравяване на финансови и нефинансови институции по време на кризата. А на нашето БДЖ не дават“, разгневи се Ангелов.

Според проф. Ангелов очакванията на българите за по-добър живот след влизането ни в ЕС не са се сбъднали и сега общността трябвало да се реформира напълно. За Ангелов правилната посока била не само да изпълняваме заповеди, а общността да стане „гъвкава европейска конфедерация на независими държави“.

Източник: Гласове