Барак Обама за Русия: Те са по-малки и по-слаби от нас, произвеждат само нефт, газ и оръжия

Президентът на САЩ Барак Обама отговори на въпроси на журналисти по време на пресконференция в Белия дом, където голяма част от темите засягаха отношенията с Русия, а американският президент я определи като „по-малка“ и „по-слаба“ страна, съобщи ТАСС в събота (17 декември).

Разговорът на Барак Обама с журналисти засегна много теми, но в голяма част от времето американският президент говореше за руските хакерски атаки върху избирателната система на САЩ. Главата на Белия дом се удиви какъв авторитет има Владимир Путин сред поддръжниците на Републиканската партия, оплака се от несправедливостта по отношение на Хилари Клинън на приключилите наскоро избори за американски президент.

По време на цялата пресконференция Обама хвърляше върху Русия отговорността за хакерските атаки. Журналистите се опитваха да го провокират да персонифицира обвиненията, но американският държавен глава не го направи.

Въпреки това изказванията му по темата бяха категорични. Обама каза, че „данните, които е видял го убеждават, че хакерските атаки са извършени от Русия“. Той подчерта, че „в Русия няма много неща, които се вършат без знанието на Владимир Путин.“

„Ще представим доказателства, можем да го направим спокойно, без да разкрием източниците и методите си“, каза Обама и допълни, че има предвид проникването в компютрите на Националната комисия на Демократическата партия и електронните писма на Джон Подеста – шеф на предизборния щаб на Клинтън.

Обама каза още, че Русия представлява заплаха за американските ценности.

„Като страна те са по-малки, по-слаби, тяхната икономика нищо не произвежда освен нефт, газ и оръжие. Но те могат да ни повлияят, ако ние сами се отклоним от нашия път, ако предадем ценностите си.“

Американският президент заяви пред журналистите, че Москва оказва влияние върху пресата в Америка, политическата опозиция и религиозните малцинства. По-рано Обама наричаше Русия „регионална държава“, а сега тя беше посочена като „важна страна“.

Барак Обама заяви, че сериозни нарушения на изборите в САЩ не е имало.

„Такова вмешателство в избирателния процес, което да предизвиква безпокойство, няма. Бюлетините са подавани и обработвани по надежден начин“.

Русия категорично отхвърля твърденията за намеса в изборите в САЩ. По време на визитата на Путин в Япония, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че властите в САЩ „трябва или да прекратят разговора за това, или най-накрая да покажат някакви доказателства“. „Иначе това изглежда съвсем непристойно“, отбеляза Песков.

Владимир Путин отговори на тези обвинения още през септември по време на
срещата в Ханджоу, когато разговаряха лидерите на Г-20.

Източник: Руски дневник