Башар Асад: САЩ ще станат наш съюзник в Сирия, редом до Русия

Башар Асад смята, че избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп ще стане „естествен съюзник“ на Дамаск, ако се бори с тероризма.

Президентът на Сирия заяви това във вторник в интервю за португалската държавна радиотелевизионна компания „Радиу и телевисау де Португал“, предаде агенция ТАСС, на която се позова БТА. Текстът на интервюто бе разпространен в Дамаск от информационна агенция САНА.

„Ние не можем да кажем още нищо за това какво смята да прави той, но, ако се бори с тероризма, разбира се, че ще бъдем съюзници, точно както наши съюзници са борещите се с тероризма Русия и Иран“, заяви Асад.

Президентът на Сирия отбеляза, че е скептично настроен, че Тръмп ще може да спази своето обещание да се бори с терора, тъй като много сили, включително администрацията на САЩ и американските медии, „са против него“.

В първото си интервю след президентските избори за американския вестник „Уолстрийт джърнъл“ Тръмп не очерта план за действията на САЩ в Сирия след идването му на власт, но отбеляза, че преди всичко няма да следва досегашната политика на администрацията на Барак Обама за оказване на подкрепа на така наречената умерена сирийска опозиция.

„Моето виждане за Сирия се различава от възгледите на много хора“, каза Тръмп. Той заяви, че ще се съсредоточи върху борбата с „Ислямска държава“ в Сирия, а не върху свалянето на сирийския президент Башар Асад.

В интервюто за португалската държавна радиотелевизионна компания сирийският президент заяви още, че „пред Сирия няма друг избор, освен победа в борбата с тероризма“.

Асад отбеляза, че „използването с политически цели на терористи, джихадисти и религиозни екстремисти в този конфликт е неморално“.

„Нашата борба с терористичните банди отговаря не само на интересите на Сирия и нейния народ, но и на държавите от Близкия изток и Европа. Но, уви, този факт не признават и не искат да осъзнаят много от политиците на Запад“, посочи Асад.

Той призова португалския дипломат Антониу Гутериш, който следващата година ще поеме поста генерален секретар на ООН, „да запази обективността си в подхода към конфликтите, включително този в Сирия, и да не се поддава на американско влияние“.

Междувременно специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е прав да търси сътрудничество с Русия с цел разгром на „Ислямска държава“ в Сирия, предаде Ройтерс.

Мистура в същото време призова Тръмп да настоява за политически реформи в Сирия, за да се попречи на екстремистката групировка да вербува нови поддръжници и бойци.

Според Мистура наред с битките срещу ИД, дълготрайната победа изисква „изцяло нов подход“ към политическо разрешение – някаква форма на политическа децентрализация, защото иначе много недоволни от положението хора там „могат да се присъединят към ИД, докато се бият срещу ИД“./Дир.бг