Башар Асад: Във въздуха се носи мирис на Трета световна война

Сирийският президент Башар Асад изказа своите опасения, че светът се намира в подобна ситуация, като при Студената война, която може да прерасне в Трета световна война. Това коментира Башар Асад в интервю за руския вестник „Комсомолская правда“.

Башар Асад отбеляза, че сирийският конфликт е един от най-важните процеси на глобалната политическа сцена. На територията на Сирия се наблюдава ескалация на конфликта, но тя е породена от американците, които искат на всяка цена да си запазят хегемонията над света. Те не искат да допускат никого на политическата или международната сцена, дали ще е Русия ли техните западни съюзници, няма никакво значение. Според Башар Асад именно поради тази причина във въздуха се носи мирис на война, която все още не е прераснала в Третата световна война.

Сирийският президент Башар Асад определи тероризма, като източника на проблема в Сирия. В момента не е толкова важно кой се намесва в сирийските дела, а най-важното е кой поддържа терористите ежедневно и ежечасно. Това е главният проблем според Башар Асад.

Сирийският президент е уверен, че може да бъде терористичният проблем решен, като той подчерта, че на дневен ред не стои кои страни се намесват в работите на Сирия, а кои страни продължават да поддържат терористите. Той каза, че само Русия, Иран и „Хизбула“ са съюзници на Сирия и то на законна основа. Всички останали се намесват в Сирия незаконно и с цел да подпомагат терористите.

вижте още: На прага сме на военен конфликт между САЩ и Русия

Той изказа своето съжаление, че Западът никога няма да признае независимостта на Сирия.

„Сирия е независима страна, а Западът никога няма да се примири с независимостта на която и да било страна, независимо дали това е малка Сирия или велика Русия. Какъв е проблемът им с Русия? Защото тя защитава правото си да казва „да“ или „не“. А Западът иска постоянно да се съгласяват с него. Такъв е и проблемът на Сирия със Запада“, каза Башар Асад.

Башар Асад увери, че вярва на Русия и счита нейната политика за правилна, понеже се основава на морала, а не само на интереси.

„Вярваме на Русия и на нейната политика. Руската политика се основава на морала, а не само на интереси. Ние знаем, че тя ни подкрепя в името на унищожението на тероризма, а не защото иска нещо в замяна. До този момент тя нищо не е поискала от нас. Всички тези фактори накараха мен и сирийското правителство да помолим за помощ Русия“, допълни сирийският президент.