Бедността в България е голяма! 45% от българите не могат да си позволят нормално отопление

Българите най-трудно покриват разходите си за отопление и за електроенергия сред гражданите на страните от Европа.

Това беше обявено по време на дискусия на тема „енергийна бедност“. 30% от домакинствата в Югоизточна Европа се определят като „енергийно бедни“ – у нас това се отнася за 39% от семействата. Такъв процент е броят на хората, които обясняват, че не могат да покрият енергийните си нужди. 34% от българите просрочват плащането на сметките си за топло, а 44,9% са в невъзможност за адекватно отопление.

12,9% от семействата обитават жилища с течове и влажни стени, обяви експертът Лияна Аджарова. Под официалната „линията на бедност“ у нас са 1 579 300 българи, но само 254 998 получават енергийни помощи.

От Института за пазарна икономика изтъкнаха, че ниските доходи и високите цени са причина за бедността. Поради това много хора в България имат лоши условия за живот.

Изследване на Института за пазарна икономика показва, че на 3-4% от българите са им прекъсвали електроенергията по един път поради забавено плащане на сметките. На 2% от хората в България са им спирали тока по два и повече пъти поради „висящи сметки“./Cherveno.bg