Бежанци от Афганистан, Пакистан и Индия тропат по вратите на българските села

Стотици бежанци са преминали през пограничното село Киреево във видинския край през последните месеци, съобщи в репортаж БТВ.

И снощи група от около 10 мигранти са преминали на територията на България и в момента чакат в Киреево да бъдат извозени към София.

Чужденците пристигали в селото без връхни дрехи и без храна, като често тропали по вратите на местните жители, за да ги молят да им дадат нещо.

Кметът на селото Маргарита Георгиева е събуждана през нощта от групи от по 40 души мигранти, които искат храна. В интервю за телевизията тя каза, че обикновено групите са от 50 души, пристигат с микробуси от София. Колите ги оставят на границата, но сръбските граничари ги връщат обратно.

Местните жители казват, че много рядко сред мигрантите има сирийци, като по-често са от Афганистан, Пакистан, дори Индия и Непал. Повечето са мъже и млади момчета до около 25-30 години. Много рядко през селото преминавали сирийци или жени с деца, но веднъж в групата имало дори бебе.

Част от мигрантите говорят и развален български, което според местните означава, че са пребивавали доста време в страната ни.

Чужденците не са агресивни, но местните жители се притесняват, защото реално трябва да се справят сами със ситуацията.

В Киреево живеят предимно възрастни хора и единственото спасение от чужденците е вечерно време да изгасят лампите в домовете си по-рано, за да не виждат мигрантите, че вътре свети.

Местните жители настояват граничните власти да си свършат работата./Епицентър.бг