Берлускони: Зеленски е главният виновник за войната

Четирикратният премиер на Италия и сенатор от двайсетина дни Силвио Берлускони обвини в прав текст президента на Украйна Володимир Зеленски за главен виновник за войната в неговата страна.

Това пише Труд бг.

Критиките на ръба на подигравката срещу украинския държавен глава завалели като дъжд от ясно небе на срещата във вторник на лидера на партията „Форца Италия!“ с новоизбрани депутати, сенатори и кандидат-министри за евентуалния кабинет на водачката на дясната коалиция Джорджа Мелони.

Първоначално от същия форум бе изтекъл звукозапис, в който Берлускони се обявяваше за един от петимата най-добри приятели на руския президент Владимир Путин, с когото си менкали подаръци за рождените дни на 29 септември и 7 октомври – водка и червено пенливо вино „ламбруско“.

Медиите на Апенините пък разпространиха в сряда следобед втора част от тайно направения запис, в която на практика Берлускони прави Зеленски на пух и прах, определяйки го като личност, за която не си заслужавало даже да се говори.

Като начало в явно регистрираните с айфон приказки експремиерът моли съратниците си всичко онова, което ще им каже, да си остане между тях.

После посочва, че в началото на сегашния унищожителен конфликт в Украйна е неспазването от нейна страна на подписаното в Минск през 2014 споразумение за мирно решаване на тлеещия в Донбас конфликт между властите в Киев и местното население с руско самосъзнание.

Но през 2015 г. украинската военна машина нарушава договора, започва системни атаки срещу него и се отприщва истинска касапница с хиляди убити и ранени от двете страни.

Като според думите на Берлускони както броят на атаките, така и този на жертвите, се били утроили с избирането на Володимир Зеленски за президент на Украйна през 2019 г. и съответно руснаците от Донбас били поискали от Владимир Путин да ги защити, като именно това бил сторил президентът на Русия, заповядвайки „специална операция“.

Намерението му било за броени дни да подпомогне съставянето на правителство в Киев с „по-добри хора“, но бързата подкрепа за Украйна на Запада с бойна техника и военни съветници била осуетила хубавите намерения и направила конфликта унищожителен.

След това Берлускони се опитва да охарактеризира Володимир Зеленски като политик и държавник, но се спира след няколко „словесни многоточия“, с които сякаш казва:

„По-добре да не го правя, че ще си навлека беля на главата!“ Накрая италианският премиер посочва, че изход от войната можел да бъде намерен само чрез твърда, безкомпромисно и бърза реакция, ама лидери за подобни решителни действия липсвали както в Европа, така и в САЩ.

Думите на Силвио Берлускони бяха посрещнати на нож от опозицията в Италия, която го обвини за човек №1 на Путин, а кандидат-министър председателката Джорджа Мелони бе принудена да се кълне в атлантизма си.

Самият експремиер пък обяви, че нямало по-голям от него „натовец“ и защитник на Запада, като казаното било лично мнение и не ангажирало с нищо бъдещото правителство, в което неговият заместник във „Форца Италия!“ Антонио Таяни би трябвало да е министър на външните работи.

Изключително остри бяха реакциите от думите на Силвио Берлускони по адрес на Путин и Зеленски по високите етажи на европейската власт в Брюксел, съвсем неодобрителни отзиви се чуха и от Вашингтон.

Източник: БЛИЦ