Бездомен пенсионер бедства трети ден без храна в Северния парк в София

Бездомен български пенсионер бе забелязан да обитава беседката до Слънчевия часовник в Северния парк в столицата.

Човекът е в бедствено положение, сигнализира наш читател, който е изпратил и снимки на редакционната ни поща, съобщава Novini.bg

„Въпреки че беседката е разположена на детска площадка, хората го заобикалят и никой не го заговаря. Димитър има до себе си само няколко малки бутилки с недопита вода. Отказва пари, защото няма сили да отиде дори до някой магазин извън парка.

Казва, че за последно е приемал храна преди 3 дни и в момента няма никакви сили за да ходи, чувства се напълно изтощен. След настоятелен разпит от за това от какво има нужда, единственото за което моли е – някаква лятна тениска или риза. Облечен е само с дебел панталон и есенно яке, което не ползва в жегите през деня. Казва, че вечерно време му е много студено и би се радвал, ако намери някъде топла завивка за през нощта“, разказва читателят ни.

„Димитър Атанасов е 69-годишен пенсионер, дал е на държавата ни 32 години трудов стаж като дърводелец в бившия мебелен завод „Москва“. В момента получава за труда си – 217 лв пенсия с които купува само храна. Не пие и не пуши. Няма жена и деца.

През 1998 година взима заем около 3000 долара от заложна къща, които инвестира в дребна търговия, с намерението да се издържа от сергия в столичния пазар „Илиенци“.

Търговията се проваля и той не успява да върне заема. Заложната къща взима апартамента му и той остава на улицата. И така, вече над 20 години. Трудно говори, защото е останал почти без зъби. Не получава никаква помощ от държавата, въпреки бедственото си положение. Единственото, което иска от нея е, да го настани някъде, където да има покрив над главата си, храна и вода. От хората в парка разбираме, че преди броени дни, Димитър е колабирал и добри хора са извикали Бърза помощ. Днес, той тъжно отказва подобни предложения…

Молим всеки, който може да помогне с храна, вода или място за пренощуване, да го направи на място! Димитър ще ви очаква, той няма къде да отиде…“, се казва още в полученото на редакционната поща на Novini.bg писмо.