Безобразие! Броят комарите по Дунав срещу 1 063 000 лева

Обществена поръчка, възложена от Асоциацията на дунавските общини, предвижда 1,063 млн. лв за броене на комарите по Дунав.

Тя и още девет плащания са атакувани пред Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и българската прокуратура, съобщи бТВ, цитирана от „КРОСС“

Десетте поръчки са на обща стойност 3,8 млн. лв. по европрограма за трансгранично сътрудничество с Румъния. Най-голямата от тях е за райониране и контрол на комарите и струва 1,063 млн. лв. Целта ѝ е да се управлява рискът от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност.

Поръчката е спечелена от участника, предложил най-висока цена – консорциум „ГИС Дунав“.

От антикорупциония фонд я сравниха с примерна обществена поръчка на община Русе да унищожава плъхове кърлежи и комари, като общата цена за три години за всички тези вредители е 700 000 лв.

От Асоциацията на дунавските общини бяха категорични, че проблемът с комарите е голям и поръчката е необходима за хората. Тя обхваща осем области от българската страна на Дунава и седем окръга от румънската страна. Поръчката влияела благоприятно върху над 4,77 млн. души население в региона, допълниха от там и давала информация за популацията на комарите в реално време.