Безобразие! Медицинска сестра на първа линия получи 193 лева заплата

Медицинските специалисти в Ковид отделението на болницата в Поморие не са получили обещаните от правителството 1000 лева.

Те обаче ще вземат бонусите си за работа на първа линия още в понеделник, обещаха от Министерството на здравеопазването, след като направиха спешна проверка защо медицинска сестра на първа линия е получила 193 лв. за работа в Ковид сектора.

В Ковид отделението в поморийската болница има 15 легла, в момента те са пълни. За дежурство за ковид болните се грижи една сестра и санитар и евентуално доброволец. Точно тази една сестра, която дава дежурство в Ковид отделението, показа фиш с 193 лева за работа на първа линия, предаде bgonair.bg.

Днес от Министерството на здравеопазването извършиха проверка, обещаха още в понеделник медицинските сестри в поморийската болница ще получат 1000 лв.

Старшата сестра на болницата в Поморие Христина Стефанова веднага след отпуск – влиза в Ковид отделението и работи там денонощно седмица. Грижите за болните от коронавурс са оценени на 193 лв.

От здравното министерство обясниха, че парите са се забавили, защото болницата в Поморие се е включила на по-късен етап в битката с Ковид.

„Ако някъде има административно забавяне, ние се извиняваме на всеки един специалист, лекар, медицинска сестра“, каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Над 20 000 човека на първа линия, по решение на ръководителите на лечебните заведения, са получили тези средства.

„Разпореждането на премиера беше ясно и категорично, че в понеделник последните пари, които трябва да се платят за Ковид, ще бъдат по сметката на МБАЛ-Поморие“, заяви кметът на Поморие Иван Алексиев.

А Христина ще продължи да дава дежурство в Ковид отделението, където персоналът е крайно недостатъчен.

Източник: Petel.bg