Безобразие! Найлон вместо хидроизолация по новото трамвайно трасе на „Донкуков“

Неправителствената организация „Спаси София“ сигнализира за некачествен ремонт на трамвайно трасе в София. Става въпрос за участъка между улица „Кракра“, представляващ първа част от дълго чакания ремонт на столичния булевард „Дондуков“.

От организацията разпространиха снимки, показващи че Столичната община продължава да изгражда трамвайната инфраструктура по остаряла и некачествена технология, приложена също при ремонтите на пл. Руски паметник и ул. Козлодуй.

От организацията правят сравнение между строителната технология за полагане на трамвайни трасета в София и подобна, изпълнявана в Прага през 2010г. Сравнението установява, че вместо надеждна хидро- и виброизолация, под новото трамвайно трасе на столичния булевар се полага най-обикновен найлон.

Освен това бетонната основа се полага без ограничаващи трасето бордюри или дори обикновен кофраж, заради което бетонът се разлива безконтролно, покривайки и и самите релси.

Според „Спаси София“ вместо новото трасе всъщност да намали шума, тази практика само увеличава вибрациите и шума, което е и предпоставка за напукване на пътното платно, както и за появата на пропадания на асфалта около релсите.

Продължава и използването на дървени трупчета, вместо релсите да бъдат „захващани“ от специални за целта метални щипки.

„Използването на всички тези строителни методи характерни за миналия век. Недопустимо е при заделен бюджет от над 7,2 млн. лв. за ремонт на участък с дължина от само 1.35 км да ставаме свидетели на подобен начин на строителство“, категорични са активистите.

В заключение от „Спаси София“ смятат, че осъществен по този начин, ремонтът всъщност показва, че екологичният транспорт, качеството на въздуха и градската среда не представляват приоритет на Столичната община.

Източник: news.bg