Безобразие по Черноморието! Хотели предлагат гювеч от стари кюфтета, мият мръвките от яхнията, за да ги използват отново!

Гювеч за вечеря от останалите от обяд кюфтета сервират родни хотели по морето, които предлагат услугата ол инклузив. Основният принцип е нищо да не се изхвърля, споделят работещи в кухните по Южното Черноморие, твърди „Телеграф“.

Така неизядените салати се превръщат в миш-маш на обяд, Кус-кусът за закуска се използва вместо ориз с пълнени чушки. В баките с крем супи са претворени всички остатъци от картофи, боб и каквото там има под ръка. Набляга се предимно на картофите и тестените влюда, които имитират разнообразен асортимент.

Картофените шедьоври извират отвсякъде – пържени картофки, салата от варени картофи, крокети, картофени кюфтета, огретен. За вечеря отново картофът спасява положението – пиле с картофи, постна яхния с картофи, картофи, запечени с яйца.

Българските хотели предлагат и нечувани никъде по света гозби. Готвачите забъркват каквото имат под ръка и така от тенджерите им излизат невероятни комбинации като ориз с картофи или бял боб с картофи. За разкош се добавят и парченца карначета, но само ако са останали от закуската.

Готвачи разказват за истински ужасии в кухните на луксозни хотели. „Нищо не се хвърля, има си правило, че всичко останало се готви още два пъти. Преди години работех в хотел, чийто собственик ни караше да измиваме мръвките от яхнията и да ги готвим отново. И ако не успеем да приготвим ново ястие, ни глобяваше. Глоби имаше и за изхвърлената храна, която няма начин повече да сготвим, защото се е развалила. Чувал съм колеги, че в някои по-мизерни хотели ги карали да мият остатъците от чиниите, от които туристите са яли. Но не знам дали е истина, защото лично аз такова нещо не съм вижда“, твърди готвач с дълъг стаж по родните курорти. В бранша на кулинарите се носи мълвата, че отскоро хотелиерите са измислили нов начин да пестят от храна. Тарикатите издавали депеша да се готви недопечено и безвкусно, без сол и подправки, така че и най-ящните и непретенциозни туристи да не могат да ядат гозбите им.

Други хотелиери пък прилагат невероятни селски хитрини, за да пестят не само от храната, но и от кафето. Ободрителната сутрешна напитка официално е включена в така наречения ол инклузив, но на практика туристите са принудени да си я плащат. Номерът е, че кафето е достъпно само в определени часове – от 12:00 до 15:00 и след 22:00 часа вечерта! Точно тогава обаче на никого не му се пие кафе, затова и безплатната уж напитка си остава спестена. Кафето се харчи най-вече сутрин и след обедната почивка. Точно тогава обаче ол инклузивът случайно не го предлага. В същото време всички барчета от ранни зори предлагат всевъзможни алкохолни коктейли. В 22:00 часа раздаването приключва, а на човек му се допива. Никой не го спира, само че коктейлите вече са срещу заплащане.

Кошмарът с ол инклузива продължава и по Северното Черноморие. „В 5-звездния хотел, в който бяхме отседнали край Варна с нагласата да си прекараме добре почивката, бяхме тотално разочаровани“, коментира семейна двойка гости, възползвали се от офертите за ранното море. „Всеки ресторант в комплекса предлагаше едно или най-много две предястия, едно основно и един десерт. Всичко друго се поръчваше на място и се заплащаше отделно. Така разбрахме, че не бива да се опитваме да правим разлика между нашенски 5 звезди и ведомствена почивна станция от соцвремената“, разказват препатилите туристи.

Източник: БЛИЦ