Безобразие! Заради незаконен софтуер на НАП не са събрани 16 млрд. лева ДДС?

Софтуерът за управление на приходите (СУПА) на НАП най-вероятно е незаконен. През 2014 г.

Касационният съд излезе с решение, че текст от Данъчно-процесуалния кодекс е незаконен и данъчните трябва да направят промяна в системата.

Дали е направено това, трябва да отговори изпълнителният директор на НАП, но той отказва да го направи. Това заяви пред Фрогнюз адв. Светослав Спасов, който води дело срещу Агенцията за приходите заради отказаната му информация.

„Изпълнителният директор заяви, че сме искали административна услуга и той не можел да извърши такава”, допълни адвокатът.

До дело се стигнало, след като негов клиент е поискал да разбере дали осигуровките му за февруари 2017 г. са отразени в системата за същите месец и година. От НАП са му отговорили, че ще се погасят най-старите задължения.

„Тогава подадохме молба до изпълнителния директор на НАП да представи доказателства, че е направена промяна на системата през 2014 г. съгласно решение на Касационния съд, че текст от Данъчно-процесуалния кодекс е незаконен. Изпълнителният директор обаче ни отказа информация.

Въпросите, на които искаме да получим отговор чрез съда, са:

Има ли вероятност когато НАП е правила програмния продукт за събиране на вземанията, да е направила някакъв алгоритъм в системата, че каквото и да платиш, се отразява най-старото задължение. Ако това е така, твърдя, че този софтуер е незаконен.

Когато програмата е направена по този начин, не можеш да претендираш за давност, защото се погасява най-старото задължение, без значение дали ти имаш такова.

Другият въпрос, на който чакам отговор е, програмният продукт от кого е създаден – от служители на НАП или от външна фирма. Не знаем дали е имало обществена поръчка.

Ако СУПА-та работи ефективно, как са изпуснати 16-милиарда лева, за които сигнализира БОЕЦ. Възможен е отговор, че не са въведени в системата, тогава да попитам защо не е направено. Някой данъчен ги е проспал ли и не е направил ревизия ли?

Адв. Спасов заяви още, че шефът на НАП отказва да представи конкретен документ за това дали е одобрил СУПА-та. Съгласно закона на НАП програмните продукти подлежат на съгласуване с управителния съвет. Не е ясно дали това е направено.

Източник: Фрог нюз