Бил Гейтс алармира: До 10 години човечеството може да бъде заличено от смъртоносен грип

Американският мултимилиардер и основател на гиганта „Майкрософт“ Бил Гейтс има очаквания, че в следващите 10 години човечеството може да бъде заличено от смъртоносна епидемия от грип.

Това той заяви пред БиБиСи (BBC), като добави, че стиска палци да не се случи.

Той алармира света за надвисналата опасност над човечеството, като се позовава на редица фактори и изследвания на научните среди. По неговите думи става ясно, че човечеството в момента е силно уязвимо на опасността от грипните вируси, като епидемиите от зика и ебола са показали слабост и не са били ефективни действията за спешен отговор. Неговото мнение, което се базира на редица изследвания е, че има към настоящия момент твърде много пречки, за да бъде овладяна бързо и навреме една потенциална грипна епидемия.

Милиардерът посочи, че най-голямата опасност през следващите 10 години ще дойде от резистентните на антибиотици микроорганизми.

Бил Гейтс е убеден, че богатите страни ще трябва да помогнат на бедните, за да се справят с разпространението на опасните епидемии. Според него това засяга целия свят и помагането на бедните страни е инвестиция в сигурността и бъдещето на западния свят. Той предупреди, че ако не се намери нов подход към този проблем, последствията ще бъдат трагични за цялото човечество.