Бил Гейтс: До февруари 2021 г. ваксините за Covid-19 ще са показали висока ефективност и ще са доказано безопасни

Бил Гейтс обяви, че очаква до февруари 2021 г. „почти всички“ ваксини за Covid-19 да са показали висока ефективност и да са доказано безопасни.

Това обаче не означава, че всичко е приключило, предупреждава Гейтс в интервю за CNN, пише Vesti.bg

„Трябва много да се притесняваме за следващите шест месеца“, казва Гейтс. Според него смътността в САЩ ще остане висока през по-голямата част от зимата. А освен разработката на самите ваксини, предстоят и предизвикателствата за тяхното тестване и дистрибуция.

„Мисля, че по леко неперфектен начин, логистиката ще бъде оправена. С течение на времето ще достигнем до тези над 70%, които са нужни, за да спрем разпространението на заразата“, казва Гейтс.

Тази седмица в САЩ предстои Денят на благодарността, който е един от най-големите семейни американски празници. Гейтс обаче призовава хората да не се събират в големи групи. Той казва, че ще има малка вечеря в дома си, а членовете на семейството, които не са там, ще се присъединяват чрез видео връзка.

„Опитайте се не вашето семейство да даде последния смъртен случай в тази пандемия, защото трябва да изчакаме до пролетта, когато ваксините наистина ще започнат да свалят числата на заразените“, призовава Гейтс и казва, че до тогава трябва да се продължи да се носят маски и да се спазва дистанция.