Бисер Петков: Над 3000 деца годишно се раждат от деца

Дори и да са приложени мерки, те не са били ефективни, щом се е стигнало до второ раждане.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод случая с малолетната Румяна от Лом, която стана майка за втори път.

През последните години броят на децата, родени от непълнолетни майки остава стабилен – над 3000 деца годишно се раждат от деца. При такива случаи новороденото веднага става дете в риск. Явно средата, в която живее въпросното момиче, трябва да бъде променена. Това е предизвикателството, в тази посока са насочени действията. Публикувана е Национална стратегия за защита на детето, в която се гарантиратна майчиното и детското здраве и подобряване на здравословния начин на живот, заяви Петков.

Първо трябва да се подобри здравната, включително и сексуалната култура на децата. Всяко дете на всеки един етап от своето детство трябва да живее в среда, която го подкрепя. Изграждането на капацитет и в родителите, и в професионалистите, които се грижат за децата, е много важно. Трябва да доближим социалните услуги до хората. Ще има национална карта на социалните услуги, така че те да бъдат по-равномерно разпределени и повече хора да имат достъп до тях, посочи социалният министър.

Министър Петков обясни още, че хората с увреждания, които досега не са получавали месечна добавка, трябва да подадат заявление затова до края на януари. Помощта за останалите автоматично ще се увеличи, считано от 1 януари. Размерът ѝ зависи от процента на увреждане и е от 24 до 198 лв.

Социалният министър каза още, че вече са генерирани около 43 000 от винетките за хора с увреждания. Трябва да бъдат издадени още приблизително 20 000. Декларациите за получаването им могат да се подават и по пощата, както и чрез системата за сигурно електронно връчване.

Източник: Petel.bg