Бисер Петков се похвали: От 1 юли тази година пенсиите се вдигат с 5.7%

Промяната за добавката към социално-инвалидните пенсии ще бъде изплатена до 15 февруари от Службата за социално подпомагане.

Това се налага заради влизането в сила от 1 януари на Закона за хората с увреждания.

Това заяви пред БТВ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който коментира последните промени в социалната сфера.

„Тази добавка ще се изплаща под формата на нова социална помощ. Смисълът на промяната е хората да получават суми, които се актуализират. Минималният размер сега става 52 лева, при 31 лева досега. Направили сме всичко възможно да бъде обяснено на хората и да няма притеснения. 50 000 пенсионери, които не са получавали досега добавка от Агенцията за социално подпомагане, трябва да подат заявление-декларация за новата вид помощ. Със сигурност ще съдействаме и информираме хората“, категоричен беше той.

„Хората с увреждания имат право на безплатни винетки. В първия ден на новата година в АСП са получени над 2000 заявление за безплатни винетки. Вярвам, че процесът ще протече нормално. Работим и с АПИ. Искам да призова хората да подават заявления за нови винетки 10 дни преди изтичането на срока на старата, за да не става застъпване. Убеден съм, че няма да има проблеми“, коментира Бисер Петков хаоса от последните дни с електронните винетки.

„Не мисля, че може да се говори за данък „увреждания“. Наемането на хора с увреждания е добра практика в Германия, Испания и други страни. По този начин хората с увреждания се реинтегрират и това е целта на промяната“, обяви социалният министър по повод новия Закон за хората с увреждания.

За финал той съобщи, че от 1 юли тази година всички пенсии ще бъдат индексирани с 5,7%. „Средната пенсия се увеличава с повече от 24 лева“, разкри той.

Източник: Епицентър.бг