Бившият шеф на НЕК: Евтиният ток се изнася, а скъпият остава за родния пазар

Освободеният изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев предупреди, че цената на електроенергията на свободната борса застрашава националната сигурност, съобщава БНТ.

Фактът, че са ме сменили значи, че съм неудобен или са недоволни от мен, но никой не ми е казал какво съм сбъркал, каза още Илиев.

На извънредна пресконференция Петър Илиев предупреди, че правилата за определяне на цената, на която се търгува електроенергията, се изкривяват от пазарни играчи. Според него евтината електроенергия се изнася от България, а скъпата остава за родния пазар. На 19 август се очаква да бъдат подадени оферти за АЕЦ „Белене“, като се очакват оферти от Китай и Русия.

„Сутринта като станах и като погледнах енергийното производство и пазара, пак видях, че и днес 2 млн. български лева излизат от България. За изминалата година и половина 13 млн. мегават часа електроенергия са изнесени от България и това нямаше да бъде нищо лошо, ако тази енергия не беше субсидирана с над 1 млрд. лева, които не са влезли в енергетиката. Над 1 млрд. български лева излизат, защото електроенергията, която се произвежда от ВЕИ-тата, тя е субсидирана и тя се субсидира от мен, от вас, от всички, част от бизнеса също плаща със задължения за обществото, както и производителите с 5% те също субсидират ВЕИ. И за да могат те да си получават тези цени и на практика се получава, че ние си изнасяме българските пари извън България и после викаме, че няма пари в енергетиката“, заяви Петър Илиев.

Перспективите пред НЕК са много добри – над 30 млн. лв. е печалбата за полугодието, заяви ощеотстраненият изпълнителен директор на компанията, съобщава БТА. Той посочи, че е изкарал НЕК на печалба и добави, че според него компанията може да плаща част от пенсиите на пенсионерите, защото спокойно може да има печалба от 500-600 млн. лв. на година.

Илиев добави, че се старае да гарантира снабдяването на населението с електрическа енергия и посочи, че за момента страната не е застрашена по никакъв начин от липса на енергия. Той заяви, че е научил за освобождаването си докато е бил в отпуск. Илиев отбеляза, че винаги е считал, че е временно на този пост.

Фактът, че са ме сменили значи, че съм неудобен или са недоволни от мен, но никой не ми е казал какво съм сбъркал, каза още Илиев. На въпрос дали решението не е взето под натиск от работодателските организации, той каза, че може и така да е, което е жалко, защото не знае кой в този случай управлява енергетиката. С това, с което не съм съгласен с част от бизнеса, е, че държавните предприятия влияят на борсата, каза още Илиев. Според него просто такива са ни правилата, че с едни 20 мегавата можеш да съсипеш борсата. Той смята, че най-нормалното е НЕК да продава върхова енергия, защото има ВЕЦ-овете, които могат да бъдат активирани веднага.

Източник: БНТ, Гласове