Бизнесът: Минималната работна заплата трябва да се договаря, а не да се определя от правителството

Увеличаването на минималната работна заплата е част от политиката на правителството по доходите.

На всички е ясно, че политиката по доходите е най-спорна.

За нас минималната работна заплата трябва да се договаря между бизнес и синдикати.

Така е в почти цяла Европа. Минималната работна трябва да бъде различна за различните икономически сектори и сфери. Единната минимална работна заплата няма да постигне своите цели.

Това каза в предаването „Плюс минус“ по Нова телевизия Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, цитиран от новини.бг.

„Трябва да има прозрачен механизъм за определянето на минималната работна заплата. Сега тя се определя административно. Вече е ясно, че за 2021 година тя ще бъде 650 лева. Ние правим всичко възможно, за да има договаряне на минималната заплата за 2022 година. В някои региони минималната работна заплата ще се изравни със средната, което не е добре. Това ще доведе до едно изравняване на нискоквалифицирания труд със средноквалифицирания. Така нискоквалифицираните работници няма да имат никакво желание да се развиват, защото ще получават същите средства. В България няма безработицата. Напротив, има глад за работна ръка – квалифицирана и неквалифицирана. Производителността на труда в България расте много по-бавно от ръста на доходите. България е на последно място по производителност на труда в Европа“, разкри още Велев.