Бизнесът се уплаши от референдум за еврото

Работодателите са против организирането на референдум за еврото.

Това стана ясно от декларация на позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Те възразяват срещу опитите за манипулиране на общественото мнение чрез инициативи за провеждане на лишен, според тях, от мотиви референдум, несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично България да възприеме еврото и да се присъдени към паричния съюз. Наскоро оповестено проучване показа, че по-голямата част от българите искат да се проведе референдум за влизане в еврозоната. Междувременно започна и събирането на подписи в подкрепа на такъв референдум.

Работодателите настояват също да спрат „спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания сред българите“ за еврото. И искат да бъде предоставяна своевременно достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към еврозоната.

Много лошо беше представен на общественото мнение механизмът и процедурите за чакалнята на еврозоната. Това обяви бившият финансов министър Петър Чобанов по повод приетите наскоро промени във валутния закон, които засягат и курса лев-евро. Според него лошото представяне е събудило много страхове. „Такава дискусия може да има, засега сме уверявани от правителството, че няма намерение да променя курса. Но всичко зависи от това колко време ще престоим в чакалнята (ERM II) и кога ще се приеме еврото“, коментира бившият финансов министър. Той напомни, че финансовите пазари не прощават турбуленции, които могат да бъдат предизвикани от излишни страхове.

„Проблемът е, че всяка една турбуленция в икономиката и самата еврозона може да създаде ефект в България и да се отрази на цени и кредити“, смята финансистът. „Оттук нататък трябва внимателно да си управляваме икономиката и финансите и да докажем, че нашата икономика наистина е конкурентоспособна при тези нива на валутния курс, които са единствени за последните 23 години и аз подкрепям, че този курс трябва да се запази“, каза той. По думите на финансиста идеята е да се поставят рисковете на масата и да се види, как се управляват те. Той не допусна, че можело да има „тайно споразумение“, с което да ни се поставят дискриминационни условия. „То не е тайно, то е явно споразумение. Подобни допълнителни условия се поставят пред България за влизане в банковия съюз“, каза Чобанов. Според финансиста пред самият банков съюз има рискове, които може да се пренесат и в страната ни.

Източник: в-к „Дума“