Bloomberg: Българинът дава 50% от доходите си за данъци и осигуровки

Данъчната тежест в България се отличава от много други европейски страни по това, че огромната част от данъците са върху потреблението, а не върху парите, които се печелят. Това каза Явор Алексиев от Института за пазарна икономика в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. „Това е по-ефективна данъчна система за борба със сивата икономика, една целите на плоския данък бе да се изкарат на светло доходите“.

Ако към данъчната тежест добавим и осигуровките, то тежестта върху доходите на хората е около 50%, каза Алексиев. „Пенсионери, студенти, ученици, които си мислят, че нищо не плащат, всъщност също носят своята данъчна тежест“.

„70-80% от цената на тютюневите изделия са данъци, при горивата – около 50%, което не позволява съществен спад на цените, независимо от спада на цената на петрола на световните пазари“.

5300 лева ще плати всеки един човек тази година, като огромната част 33%, са за социални помощи, обезщетения и пенсии. Това е най-голямото перо от бюджета, каза още гостът.

„Това, което виждаме в бюджет 2017 е не само стопиране на пенсионната реформа, но и връщането й назад. Очакването беше 1% повече да отива в частните фондове, а в момента не само не се предвижда такова увеличение, а се увеличава вноската към НОИ“.

Данъчната тежест е различна за различните хора, като основната данъчна тежест е концентрирана върху работещите, защото те са обект на т.нар. преки данъци, припомни Алексиев. „Това, което тази година направихме, е, че открихме сайт kolkodavam.bgкъдето всеки човек може да сметне колко точно дава на хазната годишно“./Bloombergtv.bg