БЛС: Колеги, не подписвайте анекса за пръстовите отпечатъци

Българският лекарски съюз се обърна към общопрактикуващите лекари с препоръка да не подписват нов анекс за пръстовите идентификатори.

До БЛС достигна информация, че Националната здравноосигурителна каса подготвя допълнително споразумение за работещите в доболничната помощ, особено за общопрактикуващите лекари, пише в сайта на съюза.

Изказва се мнение, че целта на анекса е да им наложи използване на т.нар. пръстов автентификатор.

Според БЛС това е притеснително, не само заради съмнителните резултати от тестването на системата за пръстови отпечатъци в болничната помощ, но и поради факта, че все още няма от ВАС окончателно решаване на спора по същество, свързан с делото срещу пръстовия автентификатор.

И още – въвеждането му в здравния сектор може да се ползва като разменна монета в отношенията между лечебните заведения и Касата. Със сигурност това ще нагнети напрежение, се казва в становището.

Твърди се също, че е необичайна скоростта, с която се подхожда към въпросния анекс. Не е изключено НЗОК да цели споразумението да изпревари предстоящия събор на БЛС.

БЛС припомня, че една от причините за неподписване на Националния рамков договор за 2016 г. бе същия този автентификатор.

Съюзът призовава лекарите да не подписват анекса, ако той прибързано им бъде предложен, без да е обсъден от УС на БЛС и без подписите на Управителния съвет на съсловната организация и на Надзорния съвет на Здравната каса.

Нека не забравяме, че споразумението е договор между две страни, а не едностранно решение. Когато липсват подписите на тези две страни анексът е невалиден, се казва в заключение./Дир.бг