Блумбърг: Руската рубла е най-успешна валута на годината

Руската рубла изпреварва бразилския реал като най-успешна валута на годината.

Toва съобщава Блумбърг.

Въведеният от Русия капиталов контрол е превърнал рублата в най-добрата валута в света за тази година, въпреки че не са много хората, които могат да спечелят от това.

Рублата възобнови засилването си спрямо долара вчера, когато

Московската борса отвори отново след два неработни дни. Руската валута е нараснала с 11 на сто спрямо щатския долар от началото на годината, изпреварвайки покачването на бразилския реал с 9 на сто. Така рублата става водеща сред 31 основни валути, наблюдавани от Блумбърг.

Укрепването на руската национална валута

е станало възможно благодарение на редица мерки, приети от правителството, посочва Блумбърг, цитирана от ТАСС. Русия въведе контрол върху движението на капитали, задължи износителите да продават чуждестранната валута и премина към заплащане в рубли за износа на газ в неприятелски страни. В същото време някои експерти, цитирани от Блумбърг, не са убедени в достоверността на засилването на рублата, както и че борсовата й стойност съответства на реалната.

Агенцията отбелязва, че укрепването на рублата на фона на провежданата специална операция е забележително, тъй като много други страни, които също се опитват да контролират движението на капитали, не успяха да постигнат такъв резултат. Така например турската лира и аржентинското песо все още не могат да се възстановят след спада, изтъква Блумбърг.

Експертът по валутни пазари и лихви Юрий Попов от „Сбер Си Ай Би инвестмънт ризърч“ (SberCIB Investment Research Юрий Попов) очаква рублата да се стабилизира около 60 рубли за долар до края на второто тримесечие на 2022 г. След това се очаква отслабване на руската валута, тъй като вносът вероятно ще нараства, а износът ще намалява заради възможни санкции, посочва Попов.

Според него от края на второто тримесечие на 2022 г. ще започне плавно отслабване на рублата до 75 рубли за долар до края на годината.

Източник: БТА, Vesti.bg