Бойко Борисов: България е за санкции срещу Русия

България би подкрепила санкции срещу Русия за Сирия, ако това би върнало всички на масата на преговорите. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди срещата на европейските лидери в Брюксел. В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия“, заяви Борисов. Очаква се по време на срещата лидерите на страните членки да разгледат „всички възможности, включително допълнителни санкции срещу поддръжниците на режима в Сирия, каквато е и Русия.

„Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай“, добави Борисов. Той обясни, че санкциите вредят на „бизнеса, икономиката, селското стопанство – на всичко“.

„Има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес. Това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме“, отбеляза премиерът. „Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция, Англия, когато са умирали хора вследствие от бомбардировки. В случая това, което се случва в Алепо, е недопустимо“, добави премиерът. Той обясни, че е бил от хората, които са смятали, че през тази година санкциите срещу Русия трябва да паднат заради Крим. С”лагали сме изричното уточнение, че след като се спазят споразуменията от Минск. Аплодирам вчерашната среща (за изпълнението на тези споразумения), дано този диалог е ежедневен, да се спазят минските споразумения, да спре незабавно войната в Сирия. Няма оправдание, когато се атакуват болници, училища, жилищни сгради“, коментира Борисов. Той е категоричен, че ценностите за хуманността, правата на човека, за живота, започват да се бият с икономическия интерес на някои от държавите.

Борисов коментара и върнатите в последните дни турски граждани, чиито близки твърдят, че са поискали убежище в България и подчерта, че трябва да се доверяваме на службите. „Ако бях главен секретар, щях да ви отговоря. Има политическо ръководство, има експерти, които много добре знаят какво правят и кой какъв е. Знам че правим всичко възможно да връщаме обратно, въпреки че нямаме споразумение за реадмисия с Турция, хора, които се крият в камиони и напускат границата”, заяви премиерът. Той обясни, че бежанските ни лагери са препълнени. „На кого да угодим сега – на тези, които казват, че всеки, влязъл нелегално, трябва веднага да отиде от другата страна на границата, или да кажем и ние: „Добре дошли, елате всички при нас” и да ги разселим в България!? Да престанат да се правят внушения от хора, които изобщо не разбират от тази работа, хора с големи амбиции, които много лично приемат всичко!”, отсече Борисов. Според него е много лесно на някои да се правят на големи демократи или специалисти. По-голям демократ от мен няма и полагам огромни усилия да запазя целостта на България и спокойствието на хората”, заяви премиерът./Монитор.бг