Бойко Борисов: Еврозоната е задължителна!

„Пак се говори за надпревара във въоръженията, а не за разоръжаване“, подчерта премиерът

„Дали в ЕС са ни нужни толкова танкове, самолета, толкова гаубици? Когато биха могли да седнат военните министри и да кажат – ЕС като съюз имаме нужда от толкова танкове и самолети. И да имаме обща европейска отбрана.“

Този въпрос постави премиерът Бойко Борисов на кръглата маса „Европа отново на път“, която събра всички български премиери на редовни правителства на новото хилядолетие.

„Председател на ЕС ще бъде България, а не Борисов. Всичко зависи от нас – колко ще бъдем с разума си, с ума си, както казваше Царя, колко усилия ще положим“, започна Борисов

„Благодаря, г-н Станишев, че сме тук, обърна се към организатора на форума“, президентът на ПЕС Сергей Станишев, Борисов.

„Какво е Европа днес? Ние свързахме с тъжните новини, аз съм написал 20 – 30 съболезнователни адреса в последно време. Чудим се какво да напишем, трябва да се покаже творчество. Всяка сутрин се събуждаме с атентати.

Въртим се в последствията. А не говорим за причините. Върви надпревара във въоръжението. А само 20 години по-рано си спомнете каква радост беше, когато се говореше за разоръжаване. А сега изведнъж – говорим за въоръжаване. Нима някой се съмнява, че климатът е застрашен?! А САЩ излезе от споразумението за климата. Най-големите икономики – САЩ, Китай бълват“, каза Борисов в изказването си и продължи по темата за разширяването на ЕС:

„Какво представляват Балканите – страна членка, страна нечленка. В момента имаме съседи с много проблеми. От една страна тези страни не са готови, елитите им не са готови, но в същото време трябва да дадем перспектива на народите на тези страни. Без това идва евроскептицизмът“, каза Борисов. Той подчерта, че ако ЕС не даде перспектива на Западните Балкани, но това място ще се настанят други сили.

Премиерът също подчерта значението на Черно море и изрази съжаление, че го наричат „Локвата на Русия“.

„Еврозоната е задължителна“, бе категоричен премиерът Бойко Борисов в словото си по време на дискусията „Европа отново на път“

„Дори и в България си позволяваме да казваме – когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната. А когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото – имаме договор. Като нация, като политически елити трябва да вземе решение и да кажем – ще направим всички усилия да влезем в чакалнята на еврозоната. В противен случаи ние не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута“, каза Борисов.

Премиерът подчерта, че България няма друг път освен да работи с цялата си активност, на всички нива, за цялостта и силата на Европейския съюз.

„Няма на кого да се сърдим, ако не се справяме“, бе категоричен премиерът Борисов.

Източник: Гласове