Бойко Борисов: Ще учим ЕС как се конфискуват имоти на мафиоти

Публикуваме статия на Бойко Борисов от 2012 година, къде се обяснява как сме щели да учим ЕС, да конфискуват имотите, които са придобити по престъпен начин.

Ето и цялата статия:

„И ние сме дали нещо на Европейския съюз – как да конфискуват имотите, придобити по престъпен начин. Не си мислете, че на Запад всички имоти са придобити по законен начин“, това е заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите на последното правителствено заседание. Това става ясно от стенограмата.

Той е направил този коментар, след като правосъдният министър Диана Ковачева е съобщила, че на заседанието на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург ще представи приетия наскоро Закон за конфискацията на имущество, придобито по престъпен начин.

„На същото представяне ще присъства и комисарят по правосъдие госпожа Вивиан Рединг. Съвместно с министъра на правосъдието на Ирландия предвиждаме да направим предложение към ЕК темата за гражданската конфискация да стане обект на изследване и да бъде предложена директива в това отношение. Така че и в рамките на ЕС гражданската конфискация да може да се прилага“, заявила е Ковачева.

По време на правителственото заседание е бил обсъждан и друг казус, свързан с имоти. Образователният министър Сергей Игнатов е предложил кабинетът да даде съгласие за продажба на част от недвижим имот, собственост на „Образование и наука” ЕАД, София.

„Този имот е строен навремето много амбициозно като печатница, в която трябва да работят над 2 хиляди души. Днес целият производствен цикъл е свит и там са около 187 човека. През 2005 г. „Демакс” АД е закупило от този имот 4866,72 кв. м и искат да купят още тези 3 хиляди кв. м“, докладвал е Игнатов.

„Това не е ли скрита приватизация?“, усъмнил се е премиерът.

„Не мога да Ви кажа дали е скрита приватизация. Ние владеем 31 590 кв. м“, пресмята Сергей Игнатов.

„На практика ние с това решение сега обикаляме забранителния списък в закона и влизаме в тази посока. И утре именно в това Народно събрание ще излезе опозицията и ще каже – защо заобикаляш закона и защото правиш скрита приватизация?! И аз какво ще им отговоря?“, продължава да настоява Борисов.

Игнатов се опита да го успокои, че юристите са му казали, че не е скрита приватизация.

„Аз не се съмнявам в теб, не ме разбирай грешно, но тези, които са ти поднесли всичко това, утре ще те пратят на питане или най-вероятно ще ме питат мен, защото ще има министерско решение. Ако това, което казваш като мотиви, е така, повтарям, не се съмнявам, ще отидеш в парламента, ще поискаш съгласие на парламентарните групи да ти дадат ОК и тогава ще го пусна по този начин. Ако не, ставаш уязвим, покрай теб и аз. Иначе би трябвало да променим закона. Или – трябва ни, ние не искаме да го вадим от забранителния списък, но една част можем да продадем и с тези пари да си уплътним или да си подобрим енергийната ефективност, каквото искаш.

Обясняваш им, там са хора. Когато им се обясни и видят, че няма елементарна далавера… Още повече, че това е техен депутат – Петър Кънев, бивш депутат от БСП. В смисъл, нямаме никакво основание да се притесняваме морално, но би могло да ни атакуват. Затова няма да я приемем тази точка, докато не я прекараш през парламента“, отсича накрая министър-председателят.

Източник: факти.бг