Бойко изръси, че Втората световна война започнала от Балканите

Приоритетите на българското председателство са европейските приоритети.

Всичко, което е направено, ние ще го продължим.

Нещо повече, с нашия приятел Себастиан Курц (канцлерът на Австрия, бел. ред.), който до няколко дни трябва да направи правителство, сме се разбрали така да направим председателството, че от 1 януари до 31 декември 2018 г. приоритетите да вървят по своя ред“.

Това заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който е в белгийската столица за заседанието на върха на Съвета на Европа.

„На първо място е европейският бюджет. Изключително важно нещо за следващата година. И, разбира се, темата за Западните Балкани, за която благодаря на Доналд Туск, на Жан-Клод Юнкер, на Жозеф Дол, че темата успя да дойде на масата за заседанието на Европейския съвет на 16 и 17 май в София“, отбеляза премиерът.

„Тази тема е изключително важна. Неслучайно и Първата, и Втората световна война започват от Балканите. Така че сигурността, прознозируемостта и просперитетът на целите Балкани са важни за Европейския съюз“, подчерта Борисов.

С Тереза Мей водихме разговори, защото Брекзит е тема, по която трябва да се подходи много прагматично, каза още преимерът.

Основните теми, които ще обсъдят лидерите на държавите от Европейския съюз, са „Сигурност и отбрана“ и „Социално измерение, образование и култура“.

Европейският съвет ще заседава и във формата по чл. 50, за да направи преглед на актуалното състояние на преговорите за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС.

Източник: Епицентър.бг